Читај ми!

DTT осваја свет до 2018.

На глобалном нивоу, број домаћинства која гледају дигиталне земаљске телевизијске програме удвостручиће се до 2018. године, пре свега на тржиштима земаља у развоју предвођеним Кином, Бразилом и Индијом, наводи се у новом извештају Digital TV Research.

Према овом извештају, до овог датума, дигитални земаљски телевизијски сигнал примаће 553 милиона домова, у односу на 264 милиона ове године, од чега би требало да 380 милиона користи DTT као примарну платформу за гледање телевизије. Затим, скоро трећина (173 милиона домова) дигиталну земаљску телевизију пратиће  и на другом ТВ апарату.

Сасвим другачији тренд прогнозира се за западну Европу где ће у посматраном периоду доћи до пада учешћа DTT платформе на тржишту са 40 одсто на крају 2012, на чак 19 одсто до 2018, упркос чињеници да пораст броја домаћинстава који примају DTT сигнал има устаљену динамику раста којом би се могао у истом временском интервалу достићи број 105 милиона домаћинстава.

Азијско-пацифички регион такође ће остварити раст од 43 одсто до 2018, у односу на 28 одсто, колико износи учешће на DTT тржишту данас.

У извештају се предвиђа да ће Кина бити на првом месту по броју домаћинстава која користе DTT до 2018, са 152 милиона у односу на 20,6 милиона у 2012. Остале земље које ће такође остварити скок DTT-а јесу Бразил, који ће се попети са деветог места на друго место са 37 милиона, док ће се Русија попети са осмог на четврто место са 26,2 милиона домова.

Садашњи лидер, САД, вероватно ће се померити два места уназад, а Велика Британија доживеће пад са четвртог на седмо место у 2018.

Оно што је у предвиђањима несумњиво јесте чињеница да DVB-T стандард остаје најзаступљенија ТВ технологија и у 2018. са присуством у 233 милиона домова. Евентуална конкуренција би се ипак могла препознати у кинеском DMB-T стандарду, који ће засигурно остварити снажан напредак са скоком од 22 милиона домова, колико их има данас, на 154 милиона до 2018.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару