Читај ми!

DTT транзиција на Корејском полуострву

Последњег дана 2012. завршено је аналогно емитовање телевизијског сигнала у Јужној Кореји. Занимљив је подтак да је сад већ далеке 1997. године Јужна Кореја после Сједињених Америчких Држава постала друга земља у свету која је почела да емитује телевизијски сигнал високе дефиниције користећи амерички ATSC стандард.

Корејска комисија за комуникације изнела је податак да више 99,7 одсто нације сада има приступ дигиталном земаљском ТВ сигналу, а промотивна кампања и субвенције за куповину DTT пријемника трају до краја марта.

Ипак, аналогна телевизија у овој земљи има своју намену. Почетком ове године, односно само неколико дана од завршетка преласка са аналогне на дигиталну телевизију, Јужна Кореја је најавила да планира да настави аналогно емитовање ТВ програма у пограничним подручјима, тако да житељи Северне Кореје не изгубе приступ сигналу.

Није непознато да је у Северној Кореји званично забрањен пријем комшијских сигнала, тако да грађани обично додатно подешавају опрему за пријем ТВ и радио сигнала који се гледају и слушају у тајности.

Тешко је доћи до тачног броја популације која прати програмске садржаје јужног суседа. Сигнали не залазе дубоко у територију Северне Кореје, али се процењује да је могуће примити ове сигнале неколико десетина километара од границе.

Разуме се, прелазак Јужне Кореје на дигитално емитовање представља проблем за гледаоце који желе да гледају овај програм у пограничном делу Северне Кореје, јер са постојећим аналогним уређајима нису у могућности да гледају дигиталну телевизију из Јужне Кореје.

Северна Кореја је прошле године почела да спроводи тестове дигиталног земаљског емитовања ТВ сигнала. Како преноси портал NorthKoreaTech, Северна Кореја вероватно тестира један од два стандарда: DVB-T који се користи у Европи и великoм делу Азије, или кинески DTMB стандард. Јужна Кореја користи амерички ATSC систем, међутим мале су шансе да се овај стандард користити и у Северној Кореји.

Ако Северна Кореја буде користилa DVB-T, стандард телевизори неће моћи да примају сигнале из суседних земаља. Избор кинеског система значи потенцијалну могућност пријема кинеских ТВ сигнала у пограничном подручју, али само ако телевизори имају могућност да приме такве сигнале.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару