Читај ми!

Немачка одустаје од DTT-а?

Најава окончања дистрибуције free-to-air (FTA) програма немачке комерцијалне телевизије RTL путем DVB-T мреже могло би за последицу имати одустајање од дигиталне земаљске телевизије (DTT) од стране осталих емитера широм земље, упозорио је Улрих Реимерс, водећи експерт за емитовање са Техничког универзитета у Брауншвајгу.

Реимерс је подржао став RTL групе да прелазак на DVB-T2 стандард, који се у Немачкој неће десити до 2016, не би имао смисла у земљи с обзиром на то да ће потрошачи морати да купе нове уређаје за пријем у тренутку када ће они имати могућност да гледају програме у HD квалитету преко интернета.

Он је додао да је мало вероватно да ће Немачка усвојити другу генерацију стандарда за дигитално земаљско емитовање DVB-T2 у свом садашњем облику.

"Комерцијални емитери су рекли да неће дистрибуирати своје сигнале у неким областима, тако да људи једноставно неће гледати DTT", рекао је Реинерс и додао: "Последице су јасне, људи ће се удаљавати од земаљског емитовања и уследиће велики пад у гледању телевизије на овај начин, тако да се увођење DVB-T2 стандарда у Немачкој неће десити. Јавни емитери ће морати да се запитају да ли вреди да дистрибуирају програме путем DTT-а за три одсто популације."

Реимерс није први који је указао на ову ситуацију која се односи на земаљско емитовање у Немачкој. MABB, локално тело задужено за медије са седиштем у Берлину, прво је у јануару ове године предложило да би интернет могао да буде најпогоднија платформа за дистрибуцију ТВ програма за Немачку, а такође су усвојили одлуку RTL групе да напусти дистрибуцију програма путем DTT мреже. У MABB-у такође тврде да, иако се јавни сервис ARD раније обавезао на коришћење DVB-T2 стандарда, он већ сада путем интернета емитује своје целодневне програме преко интернета. Овај стриминг већ сада има довољно квалитета да се емитују на великим ТВ екранима, бар за оне кориснике који имају адекватан широкопојасни прикључак.

У међувремену, RTL група је издала саопштење у коме се каже да ће окончати своју тренутну DVB-T дистрибуцију у Немачкој 31. децембра 2014, са изузетком емитовања у Минхену, које ће се завршити 31. маја 2013. Тада ће се прекинути дистрибуција програма земаљским путем као што су RTL, Vox, Super RTL и RTL II, а за Берлин само n-tv.

Коментаришући ову одлуку, RTL је навео да и даље верује у дигитално земаљско емитовање, али да су тренутни услови у Немачкој такви да није могуће дугорочно планирање, што представља ризик за милионе које је потребно уложити у земаљску дистрибуцију програма.

Истиче се да не постоје гаранције да ће немачка савезна влада имати на располагању тренутни земаљски фреквенцијски спектар за емитовање после 2020. У Аустрији, RTL учествује у DVB-T2 пројекту, који нуди боље гаранције за будућност, укључујући дугорочни план о коришћењу фреквенцијског спектра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару