Читај ми!

ZDF подржава транзицију ка DVB-T2

Немачки јавни сервис ZDF залаже се за прелазак на нови систем дистрибуције ТВ сигнала који ће бити заснован на DVB-T2 стандарду. Циљ би био да се наследник стандарда DVB-T који се тренутно користи у Немачкој кроз период симулкаста приближи потрошачима, рекла је портпаролка ZDF-а за портал RTVN.

Истовремено, она је нагласила значај земаљског емитовање за ZDF као начина емитовања. Подаци везани за садашње коришћења земаљске платформе који су објављени у извештају "digitalisation report 2012" показују да земаљска дигитална телевизија има солидну позицију у конкуренцији других платформи за пренос сигнала и чак је успела да повећа свој удео на тржишту у последњих годину дана. У урбаним срединама, више од 25 одсто домаћинства изабрало је земаљску дигиталну телевизију као начин пријема ТВ сигнала.

"За гледаоце, DTT пријем програма је бесплатан и не изискује напредно знање за инсталирање потребне опреме. Портабл и мобилни пријем линеарног ТВ садржаја је јединствена карактеристика земаљског емитовања која не може бити реализован са неком другом технологијом за пријем сигнала", рекла је портпаролка ZDF-а.

Она је додала да је потребно да се земаљско емитовање развија на одржив и конкурентан начин помоћу нових технолошких достигнућа, што ZDF подржава. Са технолошког гледишта, ZDF сматра да фреквенције за потребе DVB-T2 стандарда на средњи и дужи рок треба да буду на истом нивоу као и за тренутни DVB-T стандард, мада је током симулкаст периода могуће да тражња за фреквенцијама буде велика у неким регионима у веома кратком временском интервалу.

ZDF је учествовао у тестирању DVB-T2 стандарда у северној Немачкој како би се упознали са могућностима новог система. Немачка за сада није донела никакву званичну одлуку о могућем преласку на DVB-T2 стандард. Наследник DVB-T стандарда омогућава већи број програма путем земаљске дигиталне радио-дифузије, али ће гледаоци морати да набаве нови уређај за пријем сигнала. Јавни емитер ARD недавно је најавио да је сагласан са преласком на DVB-T2 стандард. Комерцијални емитери ће такође размотрити овај потез, али само под условом да би то довело до уштеда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару