Читај ми!

Сарадња Сонија и Панасоника

Дугогодишњи јапански ривали Сони и Панасоник сарађују у развоју најновије генерације телевизијских екрана - OLED, покушавајући да сустигну јужнокорејског конкурента, Самсунг Електроникс.

Две јапаснке фирме су у заједничком саопштењу поручиле да ће се технолошки удружити у развоју екрана OLED (Organic Light-Emitting Diode) да би до идуће, 2013. године, постигле јефтину, масовну производњу.

Панасоник и Сони су имали велике губитке због заостајања за Самсунгом и другим азијским произвођачима телевизора. Самсунг намерава да већ ове године почне продају телевизора са великим екранима OLED. Та технологија је другачија од течног кристала и даје веома јасну, живу слику.

Агенција Фич Рејтингс је оценила да повезивање Сонија и Панасоника сведочи о "паду јапанских технолошких компанија" међу којима је раније такав савез био "незамислив". Сони је 2007. први на свету продао телевизор OLED - модел од 11 инча, али није постигао велики успех делимично због малих димензија екрана и високе цене.

Сони купује екране од течног кристала од других произвођача. Заједничко предузеће са Самсунгом за производњу LCD екрана је угашено ове године када је због пада цена куповина екрана других произвођача постала рентабилнија од њихове производње.

И Сони и Панасоник су имали рекордне губитке у фискалној години завршеној 31. марта. Томе су допринели пад цена и раст јена због које је конкурентност робе из Јапана мања од производа из Јужне Кореје.

Аналитичари сматрају да би Јапанцима додатну штету могла направити рачунарска компанија Епл (Apple) која би за неколико година могла да се опроба у производњи телевизора. Епл је хитовима iPod, iPhone и iPad већ омео профитабилност јапанских произвођача електронике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару