Читај ми!

Пораст светског видео тржишта

Ново истраживање Idate прогнозира да ће глобално видео тржиште расти према просечној годишњој стопи од 4 % у периоду између 2010. и 2020. године.

Према недавном извештају који је за тему имао будућност телевизије, под насловом „Будућност телевизије: 2020. година - Идемо на нет", Idate очекује да ће телевизијско тржиште имати знатан пораст упркос томе што се традиционалне мреже суочавају са све већом конкуренцијом нових облика дистрибуције, какви су ОТТ и мобилни уређаји.

Детаљним разматрањем података у Idate су дошли до тога да верују да ће програми уживо расти за 2%, у поређењу са 20% раста напредних видео услуга, као и да ће тржишта у Француској, Великој Британији и Сједињеним Државама такође имати раст од 2%.

Idate процењује да ће све нове видео услуге заједно (фиксне и мобилне) бити заступљене са 10% на светском видео тржишту 2015, а 2020. године са 20%. Њихова прогноза је да ће светско видео тржиште расти по мало вишој стопи (4,5%) него тржиште pay TV-a (3,7%) у периоду до 2020. године. Очекује се да ће традиционално тржиште pay TV-a бити главни замајац раста тржишта у периоду од 2010. до 2015. године, али да ће рекламирање преко ОТТ уређаја преузети примат у периоду од 2016. до 2020. године. Предвиђа се да ће 2020. године ОТТ уређаји имати удео од 51% на тржишту нових видео услуга, да ће мобилним услугама припасти 27%, а мрежама којима се управља 22%.

Међутим, аналитичари упозоравају да миграција услуга на онлајн видео програме може довести у питање постојеће шеме дељења прихода, при чему ће пословање оператера програма вероватно бити најслабија карика у том ланцу, суочена са двојаком претњом: нови учесници на тржишту могу да задобију контролу над продајом простора за рекламе, а власници ауторских права и дистрибутери могу успоставити директну везу са плаћеним услугама на тржишту.

„Једино ако задрже своје главне функције на интернету, ТВ мреже могу имати макар мали раст на тржишту које се не може похвалити великом динамиком. Да бисмо то постигли, од кључног је значаја да они задрже велику контролу на правима за програм", прокоментарисао је заменик генералног директора Идате, Џајлс Фонтејн.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
16° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару