Читај ми!

Отворен CES 2013

Очекивања су велика и по свему судећи, неће бити изневерена. Поред осталог, ТВ технологија већ традиционално привлачи највећу пажњу посетилаца CES-а, овог најграндиознијег сајма технике на свету. Ове године се не очекује промена овог тренда. Стога, произвођачи су се потрудили да и овог пута одговоре изазовима тржишне утакмице међу заоштреном конкуренцијом.

Међутим, овај сајам пре свега фигурира као арена најсавременијих техичких достигнућа која се већином не налазе у продаји. Представљање прототипова јесте прави „лакмус" и путоказ на основу кога ће се правити нови кораци. Посетиоци имају задовољство упознавања најсавременијих техничких чуда, док се произвођачи више баве промоцијом могуће техничке будућности. Лас Вегас ће ових дана бити и у знаку овог сајма.

Првог дана сајма (8.1.2012), видело се мноштво новитета. Ми смо издвојили неке за вас:

Телевизор - најбољи кућни пријатељ

Оно што је најзанимљивије јесу телевизори, такође познати и као Ultra HD. Sharp је приказао два Ultra HD екрана, 60-инчни Purios долази овог лета, а Aquos Ultra HD телевизори биће доступни у другој половини године. Panasonic је представио своју нову линију смарт телевизора, укључујући карактеристике као што су My Home Screen, што омогућава сваком појединцу у дому да направи свој лични почетни екран; Swipe and Share 2.0, што омогућава људима да деле садржај путем NFC технологије између смарт телефона и телевизора и Voice Interaction/Guidance кроз који људи могу да контролишу телевизор говорећи команде у Panasonic даљински или смарт телефон. Samsung је представио S9 серију телевизора која укључује 85-инчни Ultra HD.

Није изненађујуће и да се Сони фокусирао на телевизоре. Али за разлику од својих конкурената, ова компанија је такође најавила планове за довођење стварног садржаја до крајњих потрошаче, нешто што је сада практично недоступно. Сони планира да лансира видео дистрибутивни система овог лета.

Један од најишчекиванијих догађаја испаде стара вест. Наиме, LG је коначно објавио основне цене и детаље за свој OLED TV, који је већ био једна од звезда прошлогодишњег сајма. 55-инчни модел коштаће око 12.000 долара, према најавама директора маркетинга LG-ија за подручје САД-а Џејмса Фишлера, док ће 84-инчни модел коштати око 20.000 долара и више.

Неколико футуристичких момената

Lenovo је представио ThinkPad Helix, преклопни уређај који предвиђа "искакање" екрана из базе тастатуре, са могућношћу брзог враћања у почетни положај у ротацији чак и до 180 степени, тзв. „Rip and Flip" систем.

Једна од звезда сајма је и следећа генерација Ultrabook рачунара која долази из Интела и представља ултратанки уређај од невероватних 17 милиметара. Овај уређај поседује одвојиви екран осетљив на додир који може да функционише и као независни Виндоуз 8 таблет, као и нову генерацију Интелових Core процесора „I" серије.

Иако нема неких великих најава произвођача телефона, Сони је ипак представио водоотпорни Sony Experia Z телефон који има 5-инчни екран високе резолуције, камеру од 13-мегапиксела , quad-core Qualcomm Snapdragon процесор, и NFC. Samsung Galaxy Note 10.1, је преситан већ неко време, а од сада је доступан и за 4G мреже.

Чипови-светови у малом

Nvidia је дебитовала са Tegra 4 quad-core процесором, који се може похвалити драматичним побољшањем брзине обраде и новим функцијама за камере. Интел је приказао своју нову генерацију процесора, кодног назива Haswell, који треба да омогући дуже трајање батерије и нове функције у мобилним уређајима.

Qualcomm је такође представио Snapdragon 600 и 800 серије процесора, од којих оба раде у бежичним стандарду (802.11ac), а направљени за премијум сегмент мобилних и рачунарских уређаја. Серија 800 укључује Qualcomm-ову најновију 4G LTE технологију која нуди брзине преноса података до 150 Mbps, што је скоро пет пута брже него код претходне генерације процесора.

На таласима забаве

Nvidia је пажњу привукла својом портабл конзолом за играње, под кодним називом Project Shield. Заснован на андроиду, Shield изгледа много већи од уобичајене конзоле за игру, а садржи и џојстик и дугмад. На њему могу да се покрену андроид и Пи-Си игре, као и игре које се стримују директно из cloud-а. Иако је овај прототип био оптерећен проблемима, Nvidia је показала како се уређај може користити за стримовање одређене игре у реалном времену са било ког рачунара у кући на велики екран.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару