Читај ми!

CES 2013

CES 2013 је највећи светски сајам потрошачке електронике и представља један од најважнијих догађаја у IT свету. Овогодишњи CES се одржава од 8. до 11. јануара у Лас Вегасу. Већ традиционално, највећи светски произвођачи потрошачке електронике ће на једном месту приказати своје најновије моделе производа, прототипове, као и пословне планове за ову годину. У наставку можете прочитати шта очекује посетиоце овогодишњег сајма.

Флексибилни екрани

Напредак у технологији израде дисплеја толико је динамичан да је следећи корак који нас очекује пласирање на тржиште уређаја са флексибилним карактеристикама. Управо је CES 2013 право место где ће се премијерно појавити једно овакво техничко чудо. Остаје питање да ли ће то бити Самсунг Галакси С4 или Флексибилни iPhone 6? Могућности је много, очекивања ништа мање.

Shapeshifting таблети

Не, немојте одмах помишљати на таблете који се трансформишу (мада би то било сјајно). Овде је реч о рачунарима и таблетима који ће још више смањити јаз између старих и нових рачунара. Рачунари ће имати предвиђене преносиве тастатуре које могу да се одвоје када год пожелимо. Очекује се доста иновација на ову тему. Ово остаје као прави изазов произвођачима који треба да прикажу сопствена решења. Помишља се чак да би и Епл могао да прикаже свој хибридни модел iPad MacBook.

Ultra HD TV 

Упознавање са високим резолуцијама ,телевизори са 720p и 1080p ускоро ће бити нешто сасвим нормално. На овогодишњем CES 2013 очекује се представљање бројних модела телевизора, као и информације о томе када ће ови уређаји бити доступни домаћинствима.

Технологија за понети

Гугл жели да свој Glass Project намењен за усавршавање наочара за онлајн употребу представи на сваком могућем месту, наравно и на CES-у 2013. Међутим, ово неће бити једини уређај ове врсте који ће бити представљен. CES 2013 ће приказати и бројне пројекте за понети и других произвођача.

Управљање гласом у аутомобилу

Сири, Еплов виртуелни асистент се уграђује у аутомобиле, реагује на глас и слуша власника. Возач има слободне руке и утисак да је протагониста филма „Ратови звезда". Очекује се да ће на овогодишњем CES-у бити права "експлозија" електронике са voice control системом. Што између осталог омогућава да неометано слушате вашу електронску пошту и СМС поруке без скретања погледа са пута. Само не дозволите да вам затаји глас.

Супер HD смартфон дисплеји

Екрани високе дефиниције постају све више савршенији, а то значи да је број пиксела по инчу износи преко 400. Ускоро Full HD на мобилном телефону ће постати стварност, док ћемо још мало сачекати на уређаје који поседују Еплов Ретина дисплеј за који у Еплу тврде да ће имати број пиксела по инчу да људско око неће моћи да примети пикселизацију на било којој удаљености.

Cloud гејминг

Чини се да је Cloud гејминг посрнуо пред данашњим играма које су намењене конзолама и мобилним телефонима. Међутим, то не значи да је технологија мртва, далеко од тога. Већ сада су Сони и Мајкрософт понудили своје паковање Cloud гејминг технологије у уређајима као што су PlayStation 4, односно нови Xbox.

Здравље и фитнес

Сувише дуго су здравље и уређаји посматрани као супростављене стране. Међутим, лондонска Олимпијска грозница и помак ка здравом животу допринели су да произвођачи уређаја намењених здрављу и фитнесу за новогодишње празнике остваре добре продајне резултате. На овогодишњем CES-у очекује се презентација уређаја који нуде софистицирану технологију штоповања времена током трчања. Вожње бициклом и остало. Поред тога, појавила се прича и о смарт конопцу за прескакање који ћемо можда видети на CES-у наредне године.

Невидљиви геџети

Последњих година је напредак у изради материјала више него очигледан. Иако је комерцијална доступност ових супер материјала далеко такорећи неколико светлосних година, проводни полимери могу учинити да ваш паметни телефон иначе осетљив на додир буде отпоран на случајна оштећења. Наведени пример биће и више него јасан: Испадне вам телефон, оставите га пет минута и све је поправљено. Заиста, баш тако, истинито...

Приступачни OLED

Због свега до сад познатог у вези са OLED екранима, не би требало да нас чуди да ће нове перфомансе ићи и даље: дубља и тамнија црна, светлија бела, као и израженија варијабилност свих оних финеса које стоје између наведне две, приуштиће вам ново и аутентичније искуство телевизије.

Уколико вас пут наредних дана наведе у пустињу Неваде, не пропустите да посетите овогодишњи CES у Лас Вегасу. Пак, уколико нисте у могућности да будете тамо, останите уз РТС-ов подсајт посвећен дигитализацији пошто ће вас само на овом месту дневно очекивати вести о најновијим достигнућима светске телевизијске технологије представљене на највећем сајму ТВ реалности на свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару