Читај ми!

Британци улажу у 5G технологију

Нови истраживачки центар на британском универзитету Сареј могао би да постане светски центар за иновације у такозваној 5G технологији. Упркос спорој изградњи мреже за 4G, Британија улаже милионе.

Очекује се да саобраћај на мобилним телефонима до 2020. године порасте хиљаду пута, као и да ће корисници мобилних уређаја бити све захтевнији. Екстра брз интернет у покрету, видео позиви, брз приступ платформи за онлајн складиштење података постаће стандард. Центар за иновације на Универзитету Сареј, вредан 43 милона долара, који финансира британска влада уз донације из индустрије, бавиће се техничким изазовима како би тако нешто постало стварност.

Професор Рахим Тафазоли, који предводи Истраживачки центар за комуникационе системе на универзитету каже: „5G није ништа ново за нас". Његов тим ради на развоју нових технологија за мобилне телефоне већ неколико година. Циљ центра биће да успостави стандард за нову генерацију мобилних уређаја, као што је брзина преузимања података до 200 мегабита у секунди за све кориснике, што је неупоредиво више него данас. Како постићи тако нешто - 5G технологија би требало да успе у томе ефикаснијим коришћењем радио спектра.

Тафазоли верује да ће за коришћење 5G технологије у Британији бити потребна мрежа, која ће се састојати од стотина хиљада малих ћелија широм земље, које ће све бити повезане на основну мрежу, највероватније од влакна оптичког кабла. Те ћелије могу бити мале као данашњи одашиљачи за бежични интернет и могу бити причвршћене за зграде или уличне светиљке.

Потпуно нова мрежа

Паметни телефони са 5G технологијом ће стално мењати те ћелије, односно бирати ону која им пружа најбољу везу за пренос података. Први који ће моћи да искусе могућности које доноси нова технологија, наравно уколико имају одговарајућу опрему, биће студенти на универзитету и локално становништво Гилдфорда, где ће нова мрежа наредних година бити тестирана.

Тафазолијев тим трага за неискоришћеним деловима радио спектра који би требало да омогуће нове услуге. И док већина данашњих мрежа за мобилне телефоне користи распон од један до два гига херца, Тафазоли каже да распон од 50 гига херца може бити кључ за будућу мрежу за мобилне уређаје.

Неки истраживачи верују да ће коришћење још већег распона довести до „ренесансе бежичног интернета". „Постоји огроман неискоришћен спектар до 28, 38, 220 гига херца", објашњава професор Теодор Рапапорт, који води Бежични интернет центар за напредне технологије у Њујорку. „Можемо да идемо много, много више у фреквентном опсегу", каже Рапапорт и додаје: „И тако добијамо огроман распон, десет до сто пута већи од свих распона који су данас доступни."

Брже мобилне технологије обећавају добит за оне који стоје иза технологије, као и за земље које су спремне да их користе.

Шанса за Британце

Британска влада и локална индустрија телекомуникација не могу да се похвале најбољим резултатима, у неколико наврата критиковали су их због спорог увођења 4G услуга. Прва комерцијална 4G мрежа појавила се у Лондону, Редингу и Свиндону. После владиног захтева у октобру да се процес убрза, почело је увођење те технологије у читавој земљи.

Али на тржишту телекомуникација, трка за новим стандардом као што је 5G, веома је ризична, сматра професор Јенс Зандер са Краљевског института за технологију из Стокхолма. „Више нема конкуренције, доминантне технологије преузимају превласт", каже Зандер, наводећи пример LTE технологије која је постала стандард за 4G услугу.

Како би за себе приграбила део тржишта телекомуникација, Велика Британија ће морати да покаже да је спремна да се такмичи са земљама попут Кореје, Кине и Америке, где су настале бројне иновације у протеклих десет година.

На Универзитету Сареј верују да су дорасли изазову

Директор у одсеку са подршку истраживањима и предузетништву Кејт Робсон, рекао је за Дојче веле да очекује да „велики број компанија" почне да се гомила око универзитета, „а све због нових технологија и услуга у вези са 5G технологијом."

Дејвид Делпи, извршни директор британског Истраживачког савета за инжењерство и физику каже да ће центар „пружити најважније алате да помогне најбољим британским научницима да брже открију нове ствари и да предводе будуће иновације." Многи у влади, који су наклоњени развоју нових технологија надају се да је Делпи у праву, и да ће нова генерација мобилних телекомуникација помоћи Уједињеном Краљевству да се избави из тренутне економске ситуације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару