Радио Београд спреман за дигитализацију

Дигитализација радија се извршава спорије од дигитализације телевизије. Према државној стратегији предвиђено је да се у Србији радио дигитализује 2016. године. Међутим, од тога се одустало, делимично и из финансијских разлога. Са друге стране су заговорници мишљења да је исплативије што пре почети дигитализацију.

У великој Британији 93 одсто грађана има покривеност дигиталним радио сигналом DAB стандарда. То, између осталог значи да слушаоци радија у колима тренутно добијају информације на ком путу у њиховој близини је застој у саобраћају. И радио Београд је спреман да слушаоцима пружи овакве информације и то циљано тако да рецимо оне у Сурдулици не оптерећује информацима које су важне слушаоцима у Батајници. Кад такве информације стижу преко програма обично сте већ усред саобраћајне гужве. Радио је спреман али су предајници у лошем стању.

Са 210 предајника могуће је дигитализовати радио. У Радио Београду упозоравају да су у Европи далеко одмакли са диогитализацијом. 

Зорана Бојичић, технички директор "Радио Београда" изразила је неопходност улагања у радијску мрежу а да је на РТС-у да одлучи да ли да се улаже само у аналогне FM или ће се инвестирати средства и у DAB стандард. 

"Чипови за пријем дигиталног сигнала већ се налазе у мобилним телефонима, "паметним" телефонима. У Србији имамо преко два милиона корисника са тим уређајима. То су наши потенцијални слушаоци који би пратили дигитални радио без икаквог додатног улагања. Ако се већ улажу средства у мреже, мислим да за DAB не треба више чекати", додала је Зорана Бојичић.

У министарству трговине и телекомуникација сматрају да треба сачекати са дигитализацијом радија док се не развију савременији стандарди. Онај који се сада највише примењује је стар више од 20 година. Очекује се да нови стандард пружи више услуга па и видео на захтев.

"Реално је да очекујемо да ће се уводити нови стандард јер већ пет, шест година неки од института па и сам ЕБУ је радио експеримент са хибридним радијом где се могао видети неки скромни видео", истакла је Ирини Рељин из Министарства трговине и телекомуникација.

У истраживања везана за пренос видео материјала радијским сигналима инвестирају и велике ауто-куће.

Аналогни сигнал се неће гасити као код телевизије, тако да то неће бити проблем за слушаоце. Међутим, слушаоци желе повећање покривености добрим сигналом и то је један од аргумената оних који се залажу да се не одлаже дигитализација радија. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво