Читај ми!

Јун, месец менталног здравља

Министарство здравља Републике Србије донело је одлуку да месец јун прогласи Националним месецом менталног здравља у Републици Србији.

Од ове године, јун месец ће, кроз бројне јавно-здравствене манифестације и активности стручњака из области менталног здравља, бити посвећен здравственом просвећивању и психоедукацији становништва о менталном здрављу; дестигматизацији особа које болују од менталних поремећаја; подизању свести грађана о значају очувања и унапређења менталног здравља; као и о значају превенције, односно, правовременог препознавања симптома менталних поремећаја, као и лечења и рехабилитације.

Ментално здравље је стање благостања у коме свако од нас остварује или користи своје потенцијале, успева да се успешно носи са стресорима свакодневног живота, ради продуктивно и остварује допринос у друштву. Међутим, захтеви свакодневног живота савременог човека и ужурбан темпо који нас тера да током дана, месеца или године само штиклирамо успешно/неуспешно обављене задатке или обавезе, као и бројне промене и изазови на глобалном, светском нивоу који утичу на наше животе, готово да чине да појам благостања звучи само као идеал који се тешко досеже. Али, овакав поглед се у многоме мења уколико схватимо да савет и помоћ психијатра или психолога нису ексклузивно резервисани само за особе са развијеним симптомима менталних поремећаја. Напротив, професионалци из области менталног здравља ангажовани су и на пољу превенције, што подразумева рад са онима који примећују да су незадовољни квалитетом живота који воде, формираним односима у својој околини, који желе промене, али не знају одакле да крену или пак онима који се јако плаше неминовних промена кроз живот. Ови чувари душевног благостања ће за нас моћи да препознају све оне унутрашње препреке које нас спречавају да живимо квалитетно упркос животним стресовима, који ће бројна понашања на сопствену штету превести у непрепозната осећања, подсетити нас колико је важно да се видају и оне невидљиве ране, као и да никада не губимо из вида важност очувања и неговања односа према сопственом бићу.

Нека од сада месец јун као Национални месец менталног здравља буде подсетник за све нас да без менталног здравља нема квалитета живота.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво