Сигурне куће за жртве насиља

Свако шесто дете и свака трећа жена у Србији жртве су породичног насиља. У Склоништу за жртве у Београду током 2009. године, јавило се 4.300 жена. За многе мајке и децу то је и једино уточиште.

У Србији су свако шесто дете и свака трећа жена жртве породичног насиља. Само прошле године, четири хиљаде и триста жена обратило се за помоћ у Склоништу за жртве у Београду.  За многе мајке и децу то је и једино уточиште.

Од 2007. године, кроз Склониште је прошло и 672 деце, којима је, као и њиховим мајкама, потребна помоћ, и то не само током боравка у Склоништу, већ и када изађу из њега.

Три године наша саговорница трпела је неподношљиво насиље. Када је, због батина, у бесвесном стању, завршила у Ургентном центру, чврсто је одлучила да, ако преживи, са мужем неће остати ни по коју цену. Деца су, међутим, остала са оцем.

Све време, каже, мислила је на своје девојчице. Имала је једини циљ - да их спасе од очевог злостављања и да оне што пре буду са њом.

"Старија ћерка је горе прошла од млађе. Нема још пуних једанаест година, а зрела је жена. Долазак у Сигурну кућу за децу је значио, а кад су ме виделе тог момента и када сам им рекла да више од мене не морају да иду, све три смо плакале", каже жртва насиља у породици.

Само за прва два месеца 2010. године, кроз Сигурну кућу у Београду прошло је 93 деце. У почетку, деца су уплашена, агресивна према свима, па и према мајци, боје се вике, наглих покрета.

"Већ после неких месец дана деца почну да се смеју, играју се са другом децом, заинтересују се да нешто раде да цртyају и пишу", рекла је андрагог Вера Петровић.

Нова страница живота, без насиља

У Сигурну кућу мајке долазе са по двоје, троје па и више деце. Да би могле да наставе да брину о њима када изађу одатле, морају најпре да се ослободе страха, да се опораве и психички и физички и да се запосле.

При Склоништу је отворен и вртић, у којем са децом свакодневно ради тим стручњака, да би се опоравила од преживљене трауме.

"Питање је колико је довољно за једно дете које је годинама трпело насиље да два, три месеца боравка у Сигурној кући буде покривено стручним радом или је потребно да то буде много дуже. Мислим да је потребно да се са децом ради и кад изађу из Сигурне куће", рекла је из Сигурне куће Весна Станојевић.

Оно што је преживела, наша саговорница са почетка приче, каже, никада неће заборавити. Много снажнија, заједно са својом децом, отвара нову страницу живота, без насиља.

Неке жене, међутим, врате се својим мужевима, јер када изађу из Сигурне куће, препуштене саме себи, не успевају да се снађу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
39° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару