"Генерација 2013" - Студије и посао

Нема! То је једна од најчешћих речи у просечној српској породици. Нема за излазак, нема за кафу, нема... Али, све чешће нема ни за испите, књиге, скрипте. За помирљиве, то значи одлагање или одустајање. Зато се тврдоглави студенти осим столице дохвате и рукава.

То подразумева и посао и студирање. Шта такве околности не подразумевају и не толеришу, распитала се "Генерација 2013."

Апсолвенткиња Правног факултата у Крагујевцу Драгана Перовић каже да је радити и истовремено студирати напорно, те да се онима који то успевају, диви.

"Студентима који током студирања раде, а успевају да одрже темпо давања испита, се најискреније дивим. Чешће су, међутим, ситуације да посао одузме превише времена и енергије и да се факултет запостави. Па ипак, многима је то једина солуција. На срећу, нисам се суочила са тим проблемом, а да јесам, искрено не знам да ли бих давала све у року и са оценама које сада имам. Ко може оба, свака му час", закључује Драгана.

У околностима у којима данас студира један просечан српски студент, сваки додатни приход добро је дошао. Породицама које истовремено школују два или више студената, финасирање студија, посебно уколико се академци школују ван места становања, представља огроман издатак.

Младима се често пружа прилика да, повремено, нешто и зараде, али се поставља питање на који начин ускладити обавезе на факултету и према послодавцу. 

Стручњаци саветују да се приликом доношења те одлуке мора водити рачуна о о њеним ефектима, односно, да ли ће приврмени посао одузети превише времена и одаљити вас од факултета.

Иако свако радно искуство добро дође приликом аплицирања за нови посао, оно није пресудно. Најбоље је направити баланс између успешног студирања и шансе за зараду.  

Најважније је, кажу студенти који су успели да усклaде и студије и посао, бити добро организован.

Припрема испита и дневне обавезе на факултету морају имати приоритет.

Савет: послодавца треба на време обавестити о обавезама на "другој страни", посебно уколико су студије и посао на коме је студент ангажован, у директној вези. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару