Генерација 2014: И бесплатно кошта

Потражња са школованим кадром на тржишту је све већа, а новца све мање. Проверавали смо колико кошта школовање у Србији, да ли је она чувена теза о бесплатном школству одавно прошлост и на које трошкове, осим обавезних школарина, будући бруцоши могу да рачунају.

На такозвано бесплатно школовање о трошку државе може да рачуна само мали број, и то углавном најбољих студената. Остале ће, по једној школској години, стицање знања коштати од неколико стотина до неколико хиљада евра.

Истраживали смо како се сналазе студнети који само финасирају своје школовање.

„Сваки предмет углавном има више уџбеника тако да се њихва цена креће од од хиљаду до хиљаду и по динара, па тако један предмет може да изађе и на четири и по хиљаде динара", објашњава Андријана Лепојевић, студенткиња Правног факултета у Крагујевцу.

С обзиром да је просек студирања у Србији шест година, једноставном рачуницом долазимо до податка да један самофинасијарајући студент на студије потроши око 30 хиљада евра.

Проверавамо, има ли такозваних "скривених трошкова".

„Уколико има повећања цена школарина, она су заиста минимална. Чак има и факултета који су предложили да се и снизи цена школарина", каже проф. др Снежана Соковић, проректор за наставу Универзитета у Крагујевцу.

„На мом факуктету је непотребно наплаћивање пријаве самих испита с обзиром на то да тај процес може да се обавља и електронски. Тиме би факултет знантно уштедео у изради свих картица које користи за пријаву испита", сматра Срђан Перендија са Економског факултета у Крагујевцу.

„Постоје неки непотребни трошкови, као рецимо, када вадимо потврде за здравствену књижицу, за превоз и томе слично- транскрипт оцена који нам је неопходан ако аплицирамо за неку стипендију, за размену студената, за мастер студије, додаје Марина Јовичић са Филолошко- уметничког факултета у Крагујевцу.

Пријава за полагање пријемног испита је само први корак. У зависности од факултета, таксе за полагање испита се крећу до пет стотина до пет хиљада динара.

Према важећим правилницима факултети имају потпуну аутономију приликом утврђивања висина школарина и начина наплате.

„Специфични студијски програми могу да утичу на то да студенти, осим школарина, имају и неке додатне трошкове. Томе треба додати и трошкове које студент има у погледу смештаја, исхране, без обзира што настојимо да омогућимо и неке повољности приликом плаћања школарина", каже проф. др Снежана Соковић проректор за наставу Универзитета у Крагујевцу.

Сваки месец школовања, студенте кошта у просеку, око 350 евра, што је цела просечна плата у Србији.

Стицање дипломе је циљ сваког младог човека, па се се сваки уложен динар у знање са правом сматра инвестицијом за будућност.

Шта је Генерација 2014 ?

"Генерација 2014" је национални мултимедијални пројекат Јутарњег програма Радио-телевизије Србије, конципиран тако да путем ТВ извештаја на програмима Медијског јавног сервиса Србије и друштвених мрежа прати активности студената на факултетима и ван њих.
На друштвеним мрежама Фејсбук и Гулгл плус више од две хиљаде пратилаца активно учествује у коментарисању студентских тема и дилема.
Студенти из Србије који су у иностранству, Јутарњи програм и пројекат "Генерација 2014", могу уживо пратити на Сателитском програму РТС- а или путем интернета -"РТС уживо". Посебан подсајт портала Медијског јавног сервиса Србије посвећен је првој и дугој сезони пројекта "Генерација 2014".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару