“Генерација 2013” - Уочи пријемног испита – страхови, стрепње, очекивања

Пред будућим бруцошима је турбулентан месец. У току су припреме за полагање пријемних испита на изабраним факултетима. Истраживали смо, са којим дилемама се боре крагујевачки матуранти, има ли страха уочи прве велике провере знања, да ли је било дилема око избора факултета и како се припремају за студентски живот.

Никола Фиданов један је од малог броја будућих бруцоша који ће студије започети у иностранству. За разлику од већине матураната, пријмени испит на студијама архитектуре у Фиренци, очекује га тек на јесен. "На италијанском језику учим и на том језику ће бити студије. Италијански говорим много боље од енглеског језика. Очекујем да тамо стекнем више практичног и стручног знања, које је неопходно у животу", каже Никола.

Архитектура је сан и Јелени Марјановић. Студираће је у Београду.
"Моји планови за будућност су да упишем архитектуру у Београду. Завршила сам Прву техничку школу у Крагујевцу и сматрам да сам стекла довољан ниво знања, који ће бити један квалитетан увод за моје студиије на архитектури", додаје Јелена.

Ван места становања, на Факултету техничких наука у Чачку студираће и Крагујевчанин Лазар Николић.
"Доласком Фијата у Крагујевац, постоји велики спекрат могућности за запослење и рад. Такође, сматрам да можда могу да будем и професор у овој школи", очекивања су будућег студента Лазара Николића.

За будуће хемичаре шансе за запослење су тренутно мале. Свестан је тога и Филип Њадановић. Ипак, верује да ће по стицању дипломе, имати више среће од својих вршањака.
"Тренутно слабо има посла за химијску струку. Надам се, ипак, да ће за четири - пет година, када ја завршим факултет, бити нових лабораторија у којима ће бити посла", каже Филип.

Пријемни испит на Електроснком факултету у Нишу очекују и Николу Станковића. Љубав према послу и шансе за запослење пресудиле су у избору факултета.
"Од факулттеа очекујем да ми пружи одређено знање које ћу моћи касније да употребим за запослење", закључује Никола.

Школски психолог Биљана Поповић нагашава да је приликом избора факултета, за будуће бруцоше најважније да одлуку о упису донесу водећи се личним афинитетима, јер је то, како каже, кључ за успех у будућем занимању.
"Најбитније је да упишу оно што они заиста желе да раде и да пронађу себе у том занимању. Да пронађу нешто што ће их заинтересовати за ту будућу професију", каже Поповић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару