"Генерација 2013" - Бубице на испитима – ко кога вара?

Бубице на испитима, замена фотографија, индекса и пушкице, постале су свакодневница на свим факултетима. Да је ситуација алармантна упозоравају и професори и студенти. Ко ту губи, ко добија, а коме се о главу обијају преваре на испитима, распитала се Генерација 2013.

Студенти са којима сморазговарали кажу да се у сваком испитном рок користе бубице и сва друга средства како би се испит положио "брже и једноставније". Према неким проценама, на двадсет студената који полажу испит, у просеку, њих четворо користи бубице и друге уређаје.

Студент "Генерације 2013" Филип Алексић каже да су бубице постале свакодневица на свим факултетима. 

"Некада се догоди да на испит изађе око стотину студената, а да нико не користи бубице, или се појаве само спорадични случајеви - двоје или троје студента на тај начин покушава да положи испит", каже Филип.

Против превара ове врсте на факултетима боре се и професори. Кажу да им на руку не иде развој технологије коју поједини студенти користе на испитима.

"Таман када достигнемо неки ниво и помислимо да смоспречили злоупотребе, било да је реч о овим електронским средствима, штижу поптуно нове камере на хемијским оловкамаили уређаји који се могу поставити на дугмету на кошуљи или на реверу сакоа. Својевремено је на факултету била екипа која је радила замену фотографија на идексима. Ви изађете на испит који сте добро припремили, а они потом вашу фотографију ставе на индекс другог студента. Пошто на појединим предметима имамо и по неколико предавача, они у једном рокумогу да "окрену" најмање шет пута полагање истог испита", објашњава Миљко Ваљаревић, секретар Правног факултета у Београду.

Већина студената је незадовољна због чињенице да они који варају, углавном пролазе без већих последица и испите полажу без и мало труда. 

"Када се узме у обзир чињеница да сте одојили неко време да бисте припремили један испит, а онда се на полагању појави неко са бубицама и положи га без већих потешкоћа, осећате велику неправду", каже један од студената београдског Универзитета.

Примера ради, на Правном факултету у Београду годишње забележе око пет до десет оваквих "прекршаја".

"То је просечан број студената који на тај начин варају или покушавају да варају на испитима. Ми таква случајеве процесуирамо. Уколико имамо чврсте догазе онда они добијају одговарајућу дисциплинску меру", каже секретар Правног факултета Миљко Ваљаревић.

Апсолвенткиња права у Крагујевцу Драгана Перовић додаје да је реч о великој неправди према онима који врено уче И полажу испите.

"Дешава се да неко мож стави свој живот у руке некоме ко је факултет завршио тако што му је неко шапутао на бубицу. Сигурна сам да нико, ни у најгорој ноћној мори, то се би не би дозволио", закључује Драгана.

Студенткиња Милена Димитријевић, међутим, каже да је на неким факултетима контрола стожија, чиме су И прваре ређе.

"На мом факултету ситуација је другација, ретко ко се усуди на тежи облик преваре. Факултет је опремљен ометачима за бубице, асистентима који знају све цаке за преписивање и реагују чим неко и "дише", а казне су врло строге, тако да су и ризик и улог велики. Постоји чак и акција на нашем факултету која говори о томе да "не треба преписивати" - спроводи се заједничком иницијативом управе факултета и студентског парламена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару