Читај ми!

„Генерација 2013“ – послушати срце или разум?

Будући бруцоши су у великој дилеми: Срце или разум? Шта би требало да буде пресудно приликом уписа на студије? Студирати оно што волимо, или у студијама ипак предност дати перспективи?

Апсолвенткиња Милена Димитријевић сматра да је лакше учити оно што волите и што вас занима.

„Било би добро када би се перспектива занимања подударала са жељама, што није на жалост увек случај - у сваком случају, мој савет је да будете реални када се одлучујете за факултет, одлучујте Ви, а не ваши родитељи. Студираћете Ви, а не они! Распитајте се код старијих колега, истражите шта бисте радили након факултета, да ли вам се то допада, да ли је то они што сте замислили. Само храбро", саветује Милена.

Филип Алексић каже да приликом доношења те значајне одлуке, ипак треба следити сопствене афинитете. „Ја сам за опцију да свако изабере оно чиме би највише волео да се бави, односно шта срце каже, јер ће на тај начин постати најбољи у томе и успех неће изостати, дефинитивно", каже Филип.

Будућа правница Драгана Перовић мисли, да је најбоље, решење пронаћи негде на пола пута - између жеља и реалних потреба. „Нико није добар само у једној ствари, увек се може наћи компромис. Колико год било битно да се студира оно што се воли, битно је да се на време мисли и о периоду након факултета, јер оно што дефинитивно нико не воли је чучање на бироу са факултетском дипломом", закључује Драгана.

Александра Ванчевска саветује будућим бруцошима да следе оно што им срце говори. „Срце! Разум ће увек наћи пут до остварења, ако нам је до нечег довољно стало. А ако није, онда на жалост, не постоји професија у којој ћемо бити добри. Али као и са свиме, треба екпериментисати, понекад ни срце није баш сигурно шта жели", додаје Александра.

Студенткиња Маја Николић се определила за опцију „ради оно што волиш". „Свакако да је битно радити оно што волиш, али у данашње време битну улогу у одабиру професије треба имати и могућност запослења са одабраном професијом", каже она.

„Разум треба користити уколико постоји више области које неког занимају. Док срце треба слушати уколико се има визија једне каријере", надовезује се студенткиња Ирис Живковић.

Наташа Станисављевић додаје да је тешко је рећи шта је перспектива у Србији: „Ипак, нема тога што разуман човек не може постићи уколико верује у себе тако да сам ја за разум".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару