Читај ми!

„Генерација 2013“ - рецепт за пролазност на испиту

Испитни рок се полако ближи, а са њим и много обавеза. Покушајте изласке и остало „траћење“ времена да сведете на минимум и концентришите се само на постизање циља - полагање испита, поручују савесни студенти, истичући да је то рецепт за сигурну пролазност.

На Фејсбук и Гугл плус профилу „Генерације 2013", ових дана се највише коментарисало о рецептима за сигурну пролазност на испиту.

Питање је како најбоље организовати време, припрему испита и обавезе пред летњу паузу завршити са успехом. Постоји ли рецепт?

Милена Димитријевић, апсолвент Економског факултета у Београду сматра да је стари и добро проверени рецепт „сести и загрејати столицу", једина гаранција за успех.

„Сести и добро загрејати столицу - универзални је рецепт! Но често се сусрећемо и са осталим обавезама и добрим приликама које не смемо пропустити - да нешто ухватимо и научимо 'са стране' - курсеви, сајмови, радионице, семинари, летње праксе које честе у овом периоду остављају мало времена за учење. Ипак, добра организација је кључ успеха! Треба избећи само 'крадљивце времена' и беспотребно 'сурфовање' по интернету свести на минимум, и ето бар сат времена више за учење", поручује Милена.

Један рок мање? Студенте је заинтригирала незванична најајава, да ће од наредне академске године, студетима бити „ускраћен" један испитни рок.

Крагујевчанка Драгана Перовић коју од дипломе правника дели још само неколико испита, сматра да таква одлука није добра.

„Смањење броја испитних рокова доводи до тога да се спремају два, три, некада и четири испита по року, што је прихватљиво када се делови испита дају путем  колоквијума. Ипак, на многим факултетима, велики број испита, не може тако да се полаже, већ се све полаже усмено, какав је случај на Правном факултету у Крагујевцу. И тако долазимо до ситуације
 да се за један рок учи по 1000 страна и више. Питање за оне који о томе одлучују - како ће то утицати на квалитет знања. Мали наговештај - лоше", закључује Драгана Перовић.

Милена Димитријевић каже да би таква одлука била престрога, посебно на факлутетима који имају више обимних испита по семестру.

Реформа наставе. Једна од прошлонедељних тема за дискусију односила се на квалитет наставе, на државним и приватним факултетима у Србији.

Један од некадашњих студената који прати активности „Генерације 2013", самтра да је и економска криза значајно утицала на квалитет наставе, али да то не сме да буде опрадвање.

„Неким професорима је много лакше да понављају своја предавања и по тридесет година, него да своје методе рада са студентима додатно усавршавају и студентима преносе нова, савремена знања. Жалосно је, такође, што је на приватним факултетима студирање толико једноставно - једноставније него на државним, па је и пролазност изузетно висока. Када сам ја студирао, почело је увођење Болоње, али када сам завршио студије, схватио сам да су само новац узимали по Болоњи, а на дипломи и даље звање као да сам студирао по старом програму", закључује бивши студент.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару