Читај ми!

„Генерација 2013” – у зачараном кругу

Студентима „Генерације 2013” понекад се чини као да су у кругу, али оном зачараном. Школарине расту а квалитет, најблаже речено стагнира. Једино што знатно опада су шансе за запослење. О овим проблемима студенти Парламента Економског факултета су имали штошта да кажу.

Један од будућих економиста сматра да је ситуација на домаћим факултетима таква да ни један од факултета нема довољно добре разлоге за повећање цене школарина. Парламент Економског факултета у Београду се противи предлогу да нова академска година почне са вишим ценама.

„Ми смо против такве одлуке, посебно када се зна каква је ситуација у нашем друштву, и када млади немају неку јасну перспективу. Не треба их додатно оптерећивати високим школаринама. Уколико је реч о повећању квалитета наставе, онда повећање школарина, донекле, има оправдање. У супротном - не", сматрају „парламентарци" Економског факултета.

Једно од питања било је и какав је квалитет наставе на факултетима?

Студенти са којима смо разговарали сматрају да се на појединим факултетима и даље ради према програмима који су стари по тридесет и четрдесет година. Без практичне наставе и знања стеченог на тај начин, кажу академци, њихове дипломе не могу бити конкурентне на тржишту.

Ако се узме у обзир и чињеница да поједини приватни факултети имају квалитетну и савремену практичну наставу, кажу неки, шансе на тржишту су минималне.

Студенти нису имали превише дилема шта би радили у случају да по завршетку студија, не успеју да пронађу посао у струци. Неки су спремни да обављају и најтеже физичке послове како би обезбедили егзистенцију, док за друге то није решење.

Једна од студенткиња Економског факултета каже да ни у ком случају то не би прихватила као решење, и да би се трудила да, после стицања дипломе, што пре нађе посао у струци за коју се школовала.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару