Читај ми!

Милош Ковић гост бечке Просвјете

У препуној сали цркве Васкрсења Христовог у Бечу, истакнути српски историчар и професор на Филозофском факултету у Београду, др Милош Ковић, одржао је предавање „Хабзбуршка монархија и Срби“. Предавање је одржано 17. јануара у оквиру трибине „Сусрети и разговори" коју већ дванаест година успешно организује СПКД Просвјета Аустрија.

Предавање је окупило велики број гостију, присутан је био и амбасадор Републике Србије у Аустрији Небојша Родић, шеф представништва Републике Српске Младен Филиповић, изасланик епископа аустријско-швајцарског Андреја отац Ђорђе Пантелић, представници дипломатије, многобројни студенти и представници српских организација у Аустрији.

На почетку предавања, члан УО Просвјете, отац Михаило Смиљанић захвалио се професору Ковићу на гостовању, напоменуо да су предавања овакве врсте потребна, колико у циљу стицања историјског знања, толико и у разбијању предрасуда о односу Хабзбуршке монархије према Србима и Српској православној цркви, али и о потреби сталне потраге за истином.

Попут правог професионалца и човека потпуно посвећеног историјској потрази за истином, професор Милош Ковић је подсетио на везу између Срба и Хабзбуршке монархије и на све позитивне и негативне стране тог односа. „Пред турском најездом, Срби су управо на територији Хабзбуршке монархије нашли место где ће сачувати мошти својих светитеља и владара, управо су у њој нашли уточиште" казао је професор, али се и надовезао на проблеме које су Србе ту дочекали, на борбу за очување вере, културе и језика, а који ни данас нису сасвим решени, посебно у домену језика.

Председник СПКД Просвјета Аустрија, историчар Марко Сарић, подсетио је на дубоку укорењеност Срба у историји Хабзбуршке монархије, али и њихово присуство у садашње време у Бечу и Аустрији. Подсетио је и на десетине хиљада војника и официра које су Срби дали царству и војсци Хабзбуршке монархије. „ И не само војнике, Срби су Монархији дали велики број успешних трговаца, композитора, писаца, песника, сликара, професора и научника. Ово предавање посвећено је свима њима" истакао је Сарић.

Дејан Сегић, историчар и члан УО Просвјета Аустрија, скренуо је пажњу на рад професора Ковића, на његову богату биографију, животну и професионалну.

После предавања уследио је живи разговор са публиком, а питања која су доминирала, била су у вези и са данашњицом, проблемима са којима се Срби као народ сусрећу и боре, а посебно се осетила брига свих присутних око ситуације на Косову и Метохији и велика подршка коју Срби у расејању шаљу својим сународницима у овој јужној српској покрајини!
ПР Просвјета Аустрија, Беч, 19.01.2023.

субота, 06. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару