Читај ми!

"Српско коло" - документарна бајка о традицији и идентитету

Након великог успеха који је остварио документарни филм "Теслин народ", који се квалификовао за номинацију за Оскара за дугометражни документарни филм 2020, Optimistic film је започео нови документарни филм и серијал "Српско коло". Први кадрови овог пројекта снимани су са извођачима Ансамбла Коло у Београду, на Калемегдану, испред споменика Победнику.

У филмској радионици продукције Optimistic film ствара се још једна документарна бајка.

Редитељ Жељко Мирковић и Optimistic film у сарадњи са Ансамблом Коло, Етнографским музејом у Београду, Српским националним савезом у Питсбургу (САД) започиње велики свесрпски пројекат, документарни филм и серијал Српско коло.

Optimistic film ће реализовати документарни серијал Српско коло од 15 епизода по 25 минута. Серијал се снима у 15 градова широм Републике Србије од Суботице, преко Новог Сада, Београда, Крушевца, Крагујевца, Ужица, Чачка, Ниша, Пирота, Врања, Зајечара, Грачанице, Пећи, као и у 5 градова Републике Српске.

"Коло је фолклорна игра која симболизује срећу и позната је као такав симбол свуда у свету. Српско коло је постало део УНЕСКО-ве нематеријалне баштине 2017. године. Документарни филм - серија Коло говори о значају кола, његовом пореклу, лепоти и специфичностима. Ово је прича о традицији и идентитету српског народа, о неговању среће кроз игру. Ако не знамо ко смо и одакле смо, не можемо ни знати куда путујемо.

Циљ филм и документарног серијала Српско коло је да прикаже саборност свих Срба кроз јединствену формацију кола, као и јачање заједништва и вере у заједничку будућност.

Призивањем слојевитости и лепоте српског кола кроз серијал гледаоци се упознају ближе за овом игром и препознају њен значај за дугорочно очување сопственог идентитета. Ових сазнањем и увиђањем кроз серијал гледаоци стичу и јасну свест о идентитету", каже редитељ и продуцент филма Жељко Мирковић.

"Изузетна нам је част да смо део овог веома важног пројекта и то не само као извођачи већ и као стручни сарадници и консултанти за одабир игара, саговорника и учесника. Сјајна идеја и одличан концепт су нас привукли ово сарадњи и пожелели смо да ставимо на располагање све наше капацитете, не само уметничке. Од тренутка када смо као један од предлагача за упис кола на Унескову репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства успели да упишемо елемент, трудимо се нас стручна али и шира јавност перципира као уметничку кућу и адекватног партнера за велике подухвате државе и друштва. Ово је само један, али велики корак који нас води ка том циљу. Снимање је тек почело, велики посао нас чека, али знамо да ће крајни резултат бити на понос свима", каже Владимир Декић, директор Ансамбла Коло.

"Играње традиционалне игре коло потиче код Срба од давнина. Коло се играло „свуд и свагде", о свадби, слави и другим празницима. У њему учествују деца и одрасли, мушкарци и жене. Коло има изразиту интегративну друштвену функцију у стварању колективних идентитета у заједницама које га изводе.

И данас, коло се игра на приватним и јавним окупљањима, породичним и колективним свечаностима, где су сви без обзира на етничку, верску или генерацијску припадност, учесници и извођачи. Као духовно наслеђе предака које смо успели да сачувамо „Коло традиционална народна игра" уписано је 2017. године на УНЕСКО-ву Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства.

Номинацијски досије за упис припремио је Центар за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београду, на основу одлуке коју су донели Национални комитет за нематеријално културно наслеђе и Министарство културе и информисања Републике Србије, а предлагачи за упис су Ансамбл народних игара и песама Коло, Факултет музичке уметности у Београду и Центар за истраживање и очување традиционалних игара Србије (ЦИОТИС)Ћ", каже Тијана Чолак-Антић Поповић, директорка Етнографског музеја у Београду.

„Коло симболизује суштину нашег народа која се огледа у љубави, срећи, борби, јединству, патњи и другим осећањима на којој је изграђена наша култура и традиција. Оно на најбољи начин одсликава идентитет и саборност нашег народа. Као што су други народи кроз игру приказали своју културу и традицију, тако и овај филм и серија имају за циљ да приближе срж и дух нашег вековног опстанка као део наше културе и традиције страној публици", каже Милош Растовић, координатор за културу у Српском народном савезу, Питсбург, САД.

„Наше коло је један од најважнијих делова српског наслеђа. Када је друга и трећа генерација Срба у Америци видела како се игра коло, јавила се страст за учењем ове фолклорне игре. Она представља наше јединство и љубав за српски народ", рекао је Дане А. Медић, председник Српског народног савеза, Питсбург, САД.

 

 

уторак, 16. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару