Српски народни савез - где год има Срба у Америци и Канади

Српски народни савез је успешно завршио прошлу годину проширијући своју културну делатност широм Америке. Поред традиционалног фестивала српског филма који Српски народни савез организује сваке године на Питсбуршком универзитету, прошле године је проширена делатност фестивала у Вашингтону и Бостону.

Српски народни савез је најстарије српског добротворно друштво у Америци које постоји од 1901. године.

Из богатог прошлогодишњег програма издвајамо детаљ након приказивања филма „Теслин народ" на фестивалу у Вашингтону, када су се публици обратили Дејвид Вуић, учесник космичког Аполо програма током 1960-тих и 1970-тих година, Жељко Мирковић, редитељ филма, Џек Димић који глуми Николу Теслу у филму, Обрад Кесић, директор Канцеларије Републике Српске за сарадњу, трговину и инвестиције и Милош Растовић, сценариста филма.

Филм се квалификовао за номинацију награде Америчке филмске академије Оскар у категорији документарног филма. Приказиван је од Питсбурга, Њујорка, Вашингтона, Бостона до Кливленда, Чикага, Лос Анђелеса и других америчких градова.

У организацији сталне дипломатске мисије Републике Србије у Уједињеним нацијама, филм је такође приказан у главној сали Уједињених нација у Њујорку 17. октобра

Стране дипломате и амбасадори су имали прилику да се више упознају са достигнућима америчких Срба и њиховој улози у изградњи Америке и света. „Теслин народ" је приказан и на Харвард универзитету у Бостону 8. новембра.

У новембру Српски народни савез је први пут организовао фестивал српског филма посвећеном деци у српској православној катедрали Св. Саве у Бостону.

Истог месеца Српски народни савез је организовао предавање „Јасеновац: неизговорени геноциди и холокост, 1941-1945" и изложбу „Анатомија заборава" Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске у америчком Конгресу у Вашингтону. Овај догађај је био посвећен усташком геноциду који је почињен над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној држави Хрватској (НДХ) у току Другог светског рата. То је било први пут у последње две деценије да се амерички Конгрес бавио овим питањем.

Крајем године проф. др Предраг Петровић са Филолошког факултета универзитета у Београду је одржао предавање „Амерички сан Карла Малдена" у Енглеској националној соби Катедрале знања Питсбуршког универзитета. Предавање је било посвећено Карлу Малдену, најпознатијем српско-америчком глумцу у историји Холивуда.

Професор Петровић је истакао да је Малден у многим приликама наглашавао да је поносан на своје српско порекло: „Ја сам срећан да сам рођен у српском дому, да сам крштен у српској цркви, поносан што сам редовно одлазио у цркву и певао у српском хору. Био сам одушевљен да сам то носио читав живот."

На овим догађајима амерички Срби и американци су имали прилику да више чују о Српском народном савезу, улози америчких Срба у изградњи Америке и света, српским патњама, страдањима и геноциду који је почињен над њима током Другог светског рата и о српској култури, традицији и вери.

Ови догађаји у организацији Српског народног савеза су омогућили да се још више учврсте везе између америчких Срба и мост са матицом и њеним наслеђем.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару