Снага фузије – Stanley Clarke

Стенли Кларк (1951) је амерички басиста, композитор и један од оснивача „Return to Forever“. Кларк је дао бас гитари значај који јој је недостајао у музици везаној за џез. Он је први џез-фјужн басиста који је предводио турнеје, распродао концерте широм света и постигао златни статус својих издања. Његов деби био је са Куртис Фулером, а на почетку каријере радио је са Џо Хендерсоном, Тони Вилијамсом, Стен Гецом, Дектер Гордоном Арт Блекијем, Гил Евансом, Мел Луисом, Хорас Силвером.

Вођен жељом за иновацијом, чланови тадашњег Гецовог бенда раних седамдесетих оформили су „Return to Forever“, са Флором Пурим, Еирто Мореиром, Џо Фарелом, Чик Кориом и Кларком на басу. Они су на првом издању свирали латино оријентисану музику. Потом, други „Light аs а Feather“, био је помак ка правом фјужн стилу.

Тих раних 1970-их фјужн је био комбинација рока и џеза Кларк је свирао нову врсту музике, користећи нове технике, и давао бас гитари истакнутост која јој је недостајала. Скренуо је пажњу на бас гитару као соло инструмент који може бити мелодичан и доминантан и поред тога што је фундаментално део ритам секције.

Након „Return to Forever“, започиње соло каријеру, понекад и далеко од џеза, некад ближе – као кад је са клавијатуристом Џорџ Дјуком основао пројекат Clarke/Duke, који је комбиновао поп, џез, фанк и Р&Б. Током каријере сарађивао је са свим тада модерним џезистима, Херби Хенкоком, Вејном Шортером, Лени Вајтом, Лари Карлтоном, Џеф Лорбером,…

 

Осамдесетих оснива „The Stanley Clarke Band”, a истоимени албум осваја награду „Греми“ за најбољи савремени џез албум. Отворен за ширење видика и нове путеве последњих година сарађује са више различитих ансабала и група.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи