Научни скупови

Звездано небо нада мном и морални закон у мени – говоре Уна Поповић и Срђан Шаровић

У емисији Научни скупови, од 28. до 31. октобра, можете слушати снимке са 31. Филозофског симпозијума „Звездано небо нада мном и морални закон у мени”, који је одржан 14. септембра у Сремским Карловцима. У трећој емисији овог циклуса можете пратити излагање Уне Поповић и Срђана Шаровића „Етика уметничког стварања и категорички императив”.

Бавећи се односом између морала и уметности, односно питањем етичког карактера уметничког стварања и творења дела, аутори излагања запажају да је у савременој естетици етичко разматрање дела углавном релативистичко, усмерено на партикуларне контексте и условљенo актуелним темама у владајућој културној парадигми. Насупрот томе, они сматрају да је етичка природа и вредност неког уметничког дела апсолутна и да она не зависи од измена друштвено-културних околности или субјективних ставова посматрача. Уна Поповић и Срђан Шаровић заступају становиште да се етичко и естетско не могу раздвајати ни у чину творења нити приликом посматрања дела. При томе, дело се етички и естетски мора вредновати према свом творачком начелу, начелу по којем дело долази у постање. Промишљање творења дела и самог дела аутори излагања темеље на личном искуству уметничке праксе, а промишљање етичког карактера творења дела изводе у дијалогу са Кантовом филозофијом, позивајући се на категорички императив.

У сутрашњој емисији можете слушати излагања Душка Прелевића „О наводном праву да се блефира у пословању: Кант и пословна етика” и Драга Ђурића „Кант – предикација егзистенције”.

Уредница циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи