Сто година Радио Београда – Биг Бенд РТС

У трећој емисији циклуса посвећеног обележавању стогодишњице Радио Београда, осврнули смо се на рад једног од првих анасмбала формираних у оквиру наше куће – Џез оркестра Радио Београда, данашњег Биг Бенда РТС. Слушаћете архивске снимке из 1958. и 1966. године, одабране нумере са албума под називом „Биг Бенд Радио Београда – 75 година Радио Београда” из 2004. године, као и одабране нумере са концерта Биг Бенда РТС-а који је под називом „Атлантис” одржан 21. децембра 2016. године у Студију 6 Радио Београда.

Од самог оснивања 1924. године Радио Београд је нарочиту пажњу посвећивао музици како би се путем ње радиофонија као средство комуницирања приближила публици. Испред микрофона су у почетку интерпретирани допадљиви салонски комади, романсе, оперске арије и популарне оперске фантазије, те народне песме, све док се наша кућа није довољно финансијски оснажила, што је омогућило ангажовање већег извођачког ансамбла. Оркестри који су у том периоду на програму изводили такозвану музику за игру називани су џез оркестрима.

Године 1938. Милорад Јовановић Штуле основао је Велики џез оркестар који је неколико година на таласима Радио Београда свирао овај музички жанр, а након Другог светског рата наша кућа окупља и формира мале џез саставе: Плави ансамбл, Џез ансамбл Михаила Живановића и Александра Нећака, Трио Витас и Саше Суботића, Диксиленд Срете Стевановића и друге. Касније, Војислав Бубиша Симић формира Велики џез оркестар „Динамо” стандардног састава, који има и данашњи џез оркестар. Године 1948. у Радио Београду Младен Гутеша оснива Велики забавни оркестар у који прелазе најбољи музичари из „Динама” заједно са Симићем, а одвајањем гудачког ансамбла 1954. започео је рад као Велики џез оркестар, данашњи Биг Бенд РТС.

Као једини професионални џез ансамбл у Србији у формацији биг бенда, Џез оркестар Радио-телевизије Београд наступао је са највећим светским именима џеза као што су Кларк Тери, Бени Голсон, Џони Грифин, Карлхајнц Миклин, Џеси Дејвис, Омар Соса и други, а такође и уметницима попут Реја Чарлса, Денија Кеја, Жозефине Бејкер, Дајане Шур и других.

Оркестар је изнедрио врхунске солисте који су познати у свету, попут Милета Павловића, Боре Роковића, Душка Гојковића, Лале Ковачева и Стјепка Гута.

Као значајан носилац домаће џез сцене, Биг Бенд Радио-телевизије Србије осим бројних концерата у градовима Србије, учествовао је и на водећим домаћим и светским џез фестивалима, као и на концертима које је у Београду, Паризу и Женеви организовао УНИЦЕФ.

Треба поменути и богату дискографију ансамбла, те студијске албуме који завређују посебну пажњу, а неки од њих су: „Џез оркестар Радио Београда 1948–1978”, „Музика моје младости”, „Афро-Балканске скице”, „Вили Јоханс и Биг Бенд Радио Београда”, „Биг Бенд Радио Београда – 75 година Радио Београда”, „Караван”, „Латин Хазе” и „Балкан Соул”.

Биг Бенд РТС данас је модерни оркестар, који реализује успешне концертне сезоне, наступајући са најеминентнијим џез музичарима данашњице из земље и света. У извођачком опусу негује традицију џез музике, те успешно одговара и захтевима интерпретације модерне биг бенд музике 21. века. Посебно место на репертоару ансамбла припада неговању дела џез музике, која су инспирисана домаћом музичком баштином, чиме значајно доприноси и очувању и јавном промовисању националне културне традиције, стилизоване у новом звуку. Према програмским и концертним потребама, наступа и као ревијски оркестар, заједно са члановима других ансамбала Музичке продукције РТС, проширујући репертоар и композицијама забавне музике различитих жанрова.

Биг Бенд РТС је добитник „Сретењског ордена трећег реда”, за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у јавним и културним делатностима.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи