Век хармонике

Нил Сатклиф: aлбум „Музика за хармонику Роналда Стивенсона”

Представљамо албум Нила Сатклифа „Музика за хармонику Роналда Стивенсона” који је објављен 2023. за лондонску издавачку кућу Токата класикс.

Нил Сатклиф је рођен у Глазгову, где је и дипломирао хармонику 2021. на шкотском Краљевском конзерваторијуму, у класи Ђорђа Гајића. По завршетку студија добио је Меморијалну награду Дејвид Нокс за истраживања о историји и развоју класичне хармонике у својој земљи, а које укључују и његове аранжмане композиција шкотских аутора.

На албуму који вечерас представљамо, осим две оригиналне композиције за хармонику Роналда Стивенсона – Келтски циклус и Бордел – објављене су и транскрипције његових клавирских комада и песама, а које је приредио Нил Сатклиф: Свита народних мелодијаЈужни Јујст, Хебриди и Пет песама.

Келтски циклус, прво Стивенсоново дело за хармонику, написан је у периоду од 1984. до 1988. године, а посветио га је Овену Марију. Рукопис ове троставачне композиције похрањен је у Националној библиотеци Шкотске. Стивенсон је 80-их година прошлог века сарађивао са шкотским акордеонистом Овеном Маријем на писању оригиналног репертоара за хармонику, што му је омогућило да у потпуности искористи технике и широк спектар боја и тонова које овај инструмент може да произведе.

Дуо за хармонику и удараљке под називом Бордел написан је 1988. на стихове истоимене поеме Оскара Вајлда. Композиција прати структуру и наратив поеме, претварајући текст у евокатвину музичку причу, чију окосницу чине плесне форме које се помињу у стиховима, као што су регтајм, хабанера и танго.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи