Читај ми!

Научни скупови

Филозофија медија: медији и интелигенција – говори Дивна Вуксановић

У емисији Научни скупови, од 14. до 18. октобра, можете слушати снимке са Интердисциплинарне научне конференције „Филозофија медија: медији и интелигенција”, која је одржана од 12. до 14. септембра у Заводу за проучавање културног развитка у Београду. У првој емисији овог циклуса можете пратити излагање Дивне Вуксановић „Филозофија медија – интелигенција у технолошком окружењу”.

Доводећи у везу појмове медија и интелигенције, с аспекта филозофије медија, Дивна Вуксановић разматра релацију између човековог ума и могућности вештачке интелигенције да прати или чак певазиђе људски ум. Реч је, дакле, о компарацији између човека и интелигентне машине. У том контексту ауторка излагања преиспитује и појам медијске интелигенције, као спообности да се разумеју и правилно интерпретрају медији, мишљени као целина, с посебним освртом на вештачку интелигенцију. Напослетку, изнова се покреће питање да ли је такозвана „вештачка интелигенција” уистину интелигенција, и какве су перспективе интелигентних машина у односу на човекове потебе и његов свет. Све ове дилеме исказују се унутар капталистичке друштвено-економске праксе, што ауторка подвргава проблематизовању и критици.

У сутрашњој емисији можете слушати излагање Соње Томовић Шундић „Анализа вештачке интелигенције у медијима у светлу Кантовог идеала просвећености”.

Уредница циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи