Читај ми!

Жене у музици – Деби Вајзман

Вечерашња емисија посвећена је Деби Вајзман, британској композиторки и диригенткињи примењене музике чији обиман опус настао у протекле две деценије обухвата преко 200 партитура. Критичари и стручна јавност убрајају је међу изузетно плодне савремене композиторке описујући је као „романтичну, изузетно надарену и свестрану ауторку која је дала значајан допринос у свету филма, телевизије и музике“.

Рођена 10. маја 1963. године у Лондону, Деби Вајзман је студирала у родном граду на Тринити Колеџу, а потом је композицију и клавир усавршавала на Гилдхол Школи за музику и драму. Већ 2004. за заслуге у филмској индустрији добила је титулу Члана Ордена Британске империје (MBE), а 2018. године промовисана је и у Официра Ордена Британске империје (OBE). Поред ових највиших одликовања, уметничку биографију Деби Вајзман красе и бројне друге награде, а међу којима су, између осталих, Златна значка Британске Академије композитора и текстописаца из 2007, две награде Ајвор Новело за филм Вајлд и Би-Би-Сијев документарни серијал Смрт Југославије, одликовање Tric за телевизијску серију The Good Guys, као и Програмска награда Краљевског телевизијског друштва за Би-Би-Сијеву телевизијску драму Ратници. Године 2015. Универзитет у Сасексу промовисао ју је у почасног доктора музике, а наредне године постала је и резидентна композиторка Classic FM-а, независне националне радио станице Уједињеног Краљевства. Занимљиво је истаћи да често наступа и као диригенткиња изводећи своје филмске партитуре, а 2014. године на Међународном фестивалу филмске музике у Кордоби била је прва жена-диригенткиња која је наступила на овој манифестацији.

Педагошку активност Деби Вајзман обавља као гостујућа професорка на Краљевском Колеџу за музику у Лондону где предано студентима преноси знања и искуства у области компоновања музике за ‘покретне слике‘. Поред тога, честа је гошћа приликом Би-Би-Сијевих директних преноса концерата са Промса.

Први део емисије испуниће саундтрек за филм Зачарани из 1995. редитеља Луиса Гилберта, а који је настао према истоименом психолошком хорор роману Џејмса Херберта. Изводе Хор и Национални Симфонијски оркестар под управом Деби Вајзман. Снимак је забележен 21. септембра 1996. у Ројал Фестивал холу у Лондону приликом обележавања стогодишњице постојања биоскопа у Британији. Албум садржи седамнаест нумера, а објавила га је издавачка кућа Silva Records 2006. године.

Након тога следе одабране нумере са саундрека за филм Вајлд из 1997. редитеља Брајана Гилберта, који представља живот, заправо успон и пад, ирског књижевника Оскара Вајлда. Ансамблом Свети Мартин у пољима диригује Деби Вајзман, која уз Ендруа Ботрила изводи солистичке партове на клавиру. Као солисти наступају и Дик Морган, обоа и Џастин Пирсон, виолончело. Албум је објавила издавачка кућа Sonic Images Records 1998. године.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи