Читај ми!

Научни скупови

Милица Мустур: Поетолошка и аутопоетичка читања средњег века у есејима Јевгенија Водолазкина

У емисији Научни скупови, од понедељка, 30. септембра, до петка, 4. октобра, слушате снимке са Међународног научног скупа „Нова средњовековља – средњи век у модерној књижевности у уметности”, који је одржан од 9. до 11. септембра у Галерији Педагошког музеја у Београду. У другој емисији овог циклуса можете пратити излагање Милице Мустур „Разборито ћаскање о средњовековљу: поетолошка и аутопоетичка читања средњег века у есејима Јевгенија Водолазкина”.

Поетика средњовековне књижевности конститутивна је за прозу савременог руског писца и филолога Јевгенија Водолазкина. У есејима, мемоарским записима и интервјуима, публикованим у збиркама огледа Дом и оствро или инструмент језика и Иди неустрашиво, Водолазкин се аутопоетички изјашњава о саодносу средњовековне (конкретније – староруске) и постмодернистичке поетике у сопственом делу. Поред реферисања на лична формативна начела, огледи доносе и Водолазкинову општију поетолошку и, донекле, културолошку рефлексију о релацији између средњег века и савременог историјског тренутка. Поетолошки, аутор бележи реактуелизацију поступака староруске писмености у књижевности постмодернизма и каталогизује упадљиве корелације, попут начела фрагментарности, одсуства узрочно-последичног принципа у наративној структури текста, слабљење ауторске инстанце и слично.

Замеци културолошке дебате налазе се у Водолазкиновој тези о паралелама између средњовековног и савременог „типа мишљења” и „доживљаја света”, то јест између старе и нове епистеме, као и у њиховој класификацији културноисторијских раздобља по моделу средњи век–ренесанса–нова културна епоха, уз закључну претпоставку да културни лик актуелне епохе наликује синтези средњег века и ренесансе. Милица Мустур полази од претпоставке да Водолазкинова аутопоетичка и општа поетолошка размишљања на линији средњи век–савремено доба завређују, најпре, да буду објективно изложена, имајући у виду доминантну перцепцију аутора као једног од најрелевантнијих обновитеља средњовековне поетике и тематике у савременој књижевности (и, уз Умберта Ека, једног од најуспешнијих аутора са профилисаним и уметничким утемељењем у средњем веку). Поред тога, ауторка излагања ће навести и неколико проблематичних места Водолазкинових текстова, што је последица опредељења за писање на граници између озбиљне поетолошке анализе и необавезног „ћаскања о средњовековљу”.

У сутрашњој емисији можете слушати излагање Бојана Јовића „Неке савремене тематизације мотива земље Дембелије”.

Уредница циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи