Читај ми!

Научни скупови

Зорица Ђерговић-Јоксимовић: Научна фантастика, популарна култура и технофеудализам

У емисији Научни скупови, од понедељка, 30. септембра, до петка, 4. октобра, можете слушати снимке са Међународног научног скупа „Нова средњовековља – средњи век у модерној књижевности у уметности”, који је одржан од 9. до 11. септембра у Галерији Педагошког музеја у Београду. У првој емисији овог циклуса можете пратити излагање Зорице Ђерговић-Јоксимовић „Научна фантастика, популарна култура и технофеудализам”.

Јанис Варуфакис, грчки економиста, политичар и писац, недавно је објавио студију Технофеудализам: Шта је убило капитализам? (2023). Појам „технофеудализам” означава најновију фазу развоја глобалног друштва у којем је моћ, налик оној какву су некада имали средњовековни феудалци, данас у рукама великих технолошких корпорација, док све већи делови становништва живе у зависном, кметском положају у односу на моћне технофеудалце. Овај злокобни спој напредне технологије и из ње проистекле друштвене над(моћи), као својеврсни облик неофеудализма, обрађиван је и најављиван у читавом низу дела научне фантастике од, на пример, Дине Френка Херберта до Ратова звезда Џорџа Лукаса. Управо филмски серијал Ратови звезда и екранизација Дине данас чине значајан сегмент популарне културе. Циљ Зорице Ђерговић-Јоксимовић у овом излагању јесте да у главним друштвеним токовима и културним феноменима проистеклим из научне фантастике истражи епистемолошке и идеолошке матрице технофеудализма.

У сутрашњој емисији можете слушати излагање Милице Мустур „Разборито ћаскање о средњовековљу: поетолошка и аутопоетичка читања средњег века у есејима Јевгенија Водолазкина”.

Уредница циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи