Читај ми!

Џез

Снимак концерта оркестра Ралфа Мотвурфа, одржаног 20. августа прошле године на џез фестивалу у аустријском граду Залфелдену.

Оркестар Ралфа Мотвурфа је двадесетдвочлани ансамбл са упориштем како у џезу, тако и у савременој компонованој музици, а који тежи да на органски начин споји ова два света. Корене њиховог приступа историјски можемо пронаћи у сарадњама Мајлса Дејвиса и Гила Еванса, а потом током седамдесетих у освеженим виђењима музике за биг бенд, и на мејнстрим и на авангардној сцени. У том смислу референтна су имена како легендарне Карле Блеј, тако и оркестара у земљама Бенелукса, попут ICP оркестра или састава Flat Earth Society, који доносе екстравагантне спојеве биг бенд естетике, фри-џеза, и хумористичне црте својствене примењеној музици за филм и сценске уметности.

Оркестар Ралфа Мотвурфа, након неколико деценија еволуције приступа џез биг бенду као својеврсном засебном жанру, успева да уклопи и надогради ова историјски значајна искуства џез легенди у свој израз. Утолико музика овог оркестра едукованом слушаоцу може звучати познато и блиско, али не и деривативно, нити са очигледним стилским позајмицама у третману тема или импровизаторских фраза. Мотвурф као бендлидер ово постиже оптималним коришћењем потенцијала бенда, односно аранжерском разноврсношћу и комбиновањем богате инструменталне поставе у којој умешно распоређује сола, поверавајући их појединим инструментима тако и мањим формацијама унутар оркестра.

Аутор Никола Марковић

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи