Читај ми!

Музеј звука – Мисе Анибалеа Падована

У вечерашњој емисији представићемо две мисе Анибалеа Падована које је ансамбл Чинквећенто објавио у мају ове године за издавачку кућу Хајпирион.

Овај, данас заборављени италијански композитор и оргуљаш, био је представник позноренесансне венецијанске школе. Рођен је у Падови, 1527. године, те отуда потиче и његово презиме – Падовано. Нису остали сачувани подаци о раном периоду његовог живота, али се 1552. године његово име појављује у архивама Базилике Светог Марка у Венецији, где је био ангажован као први оргуљаш најзначајније цркве у Млетачкој републици. На овој позицији, Падовано је остао наредних четрнаест година, да би 1566. ступио у службу династије Хабзбурга, најпре као оргуљаш, а потом и капелмајстор на двору у Грацу. Преминуо је 1575. године. Током боравка у Венецији, Падовано је радио са неким од најбољих певача и композитора тог доба, као што су Адријан Виларт, Чипријано де Роре и Андреа Габријели.

Анибале Падовано је објавио неколико збирки мотета, миса и мадригала, али је ипак остао пре свега упамћен по својој инструменталној музици. Наиме, овај аутор је био један од првих композитора ричеркара, форме која је посебно била популарна у позној ренесанси и раном бароку. Такође, био је познат и као аутор токата, у којима су се смењивали имитациони и импровизациони одсеци, наговештавајући каснији стил негован у венецијанској школи.

Савременици су такође били импресионирани његовим умећем – теоретичар Винченцо Галилеј га је описао као једног од ретких уметника који „заиста знају како добро да свирају и компонују”, а 1600. године, теоретичар Ђовани Артузи описао је Падована као „човека од велике вредности”.

Уредница емисије: Ивана Неимaревић

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи