Читај ми!

Са београдских сцена

Дани оргуља 2024 – Евелин Деган и Матијас Гојтинг

Репродукујемо концерт флаутисткиње Евелин Деган и оргуљаша Матијаса Гојтинга, забележен 5. јула у Катедрали Блажене Дјевице Марије. Овај наступ, био је до програма 24. Међународног фестивала „Дани оргуља”, а обухватао је остварења савремених композиторки из Србије и инострансва, као и дела Георга Филипа Телемана и Ђиролама Фрескобалдија. Снимке са овог фестивала добили смо љубазношћу организатора, Музичке редакције Културног центра.

Немачки дуо који чине флаутисткиња Евелин Деген и оргуљаш Матијас Гојтинг, на концерту у Београду пружили су публици увид у савремене музичке токове и на место оргуља у тим токовима.

Немачки оргуљаш Матијас Гојтинг посвећен је интерпретацијама савремене музике, те је премијерно извео и снимио бројна дела за оргуље која су му посвећена: Ролфа Рима, Хуана Аљенде-Блина, Јоханеса Крајдлера, Ане Гњатовић, и других. Интердисциплинарна сарадња на пољу импровизације га повезује са глумцима, плесачима и представницима визуелне уметности, а заједно са Евелин Деган основао је и интердисциплинарни ансамбл ПАРТ. Гојтинг је студирао црквену музику и музикологију у Немачкој, а докторирао је на теми концерата и соната Јохана Себастијана Баха. Осим извођаштвом, бави се и педагогијом на различитим универзитетима у Немачкој, а објављује и радове о оргуљској музици 20. и 21. века.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи