Читај ми!

Имагинарна едиција

Олег Аронсон: Естетика као револуционарна пракса (1)

У емисији Имагинарна едиција, од 9. до 11. септембра, можете слушати текст Олега Аронсона „Естетика као револуционарна пракса”.

Аутор текста настоји да оцрта развојни пут естетике као филозофске дисциплине од њене оријентације на чулну спознају до савремених уметничких пракси које се појављују као интелектуална критика друштва. У овом облику, естетика се схвата као пракса једнакости, што се уочава још код Канта и његове антиномије укуса, у којој се открива моменaт „заједничког чула” (sensus communis), које се не своди ни на какву индивидуалну манифестацију осећајности. Када се sensus communis уведе као основни принцип естетике једнакости, онда место филозофских појмова заузимају афективне слике које делују на публику и тако се губи разлика између софистицираног и наивног опажања. Слично револуционарном ентузијазму маса, ове слике-акције пресецају успостављене институције (у том смислу и иституцију демократије), утврђујући једнакост као једну од вредности. Али, како објашњава Олег Арнсон, једнакост није вредност, већ практични принцип, који мора да овлада критичким потенцијалом уметности да би постао принцип мишљења.

Текст, који је изворно објављен у 186. броју часописа Новое литературное обозрение, превео је с руског Данило Барјактаревић.

 

Читала је Гордана Гачић

Уредници: Тања Мијовић и Иван Миленковић

 

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару