Читај ми!

ОПЕРСКА СЕЗОНА ЕУРОРАДИЈА 2023-2024

У вечерашњој емисији слушаћете ексклузивни снимак Росинијеве опере "Пепељуга" која је заблежена на представи одржаној 29. марта у Театру Капитол у Тулузу. Главне улоге тумаче Адел Шарве као Анђелина, Леви Секгапане као Дон Рамиро, Флориан Семпе као Дандини, Винченцо Таормина као Дон Мањифико, Алекс Розен као Алидоро, Селин Лабори као Клоринда и Жили Пастиро као Тизба. Националним оркестром Капитол из Тулуза диригује Микеле Споти.

Росини је написао Пепељугу за мање од три недеље у току јануара 1817. године, користећи либрето Јакопа Феретија на основу мотива Пероове бајке, као и већ постојећег либрета за Изуарову истоимену оперу. Премијера је уприличена у Риму у театру Вале већ 25. јануара 1817. године, уз релативни успех. Ипак, убрзо је Пепељуга постала невероватно популарна широм Италије, али и у свету. У наредним годинама низале су се премијере почевши од Барселоне 1818. године, преко Лондона, Беча, Париза, Берлина, Москве и Буенос Ајреса, све до Њујорка где је 1826. године доживела своје прво извођење у Северној Америци. Напоменимо да је за увертиру Росини искористио уводну музику за своју оперу Муж из огласа из 1816. године.

Росинијева Пепељуга је била прва опера које је изведена у Аустралији. Било је то у фебруару 1844. године. Већ у XIX веку улогу Анђелине су певале велике диве попут Лауре Чинти-Даморо, Марије Малибран, Полине Вијардо и Маријете Албони, а дело је опстало на репертоару све до Росинијеве смрти 1868. године. Поновни повратак на сцену дешава се крајем 20их и почетком 30их година XX века, када се бележи да је шпанска мецосопран Кончита Супервија била изузетна Пепељуга овог раздобља. И поред обнова опере у Глајндборну, за нови почетак оперског живота Росинијеве Пепељуге се узима продукција миланске Скале из 1973. године којом је руководио Клаудио Абадо. Том приликом је први пут изведена критичка верзија Алберта Зеде коју ћете и вечерас слушати, а главна улога је била поверена Терези Берганци, једној од водећих интерпретаторки Росинија те генерације.

 

Уредница: Ксенија Стевановић

 

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи