Читај ми!

Џез

Репродукујемо концерт поставе Brotherhood and Sisterhood немачког бубњара Гинтера Бејбија Зомера, одржаног 25. јуна прошле године на фестивалу Џез Балтика.

Гинтер Бејби Зомер, 80-огодишњи ветеран европског фри џеза, активан је на сцени од седамдесетих година прошлог века и свирао је са великанима попут Петера Брецмана, Вададе Лија Смита, Сесила Тејлора и многих других.

У великој формацији с којом је наступио на фестивалу Џез Балтика, одаје почаст формацији Brotherhood of breath – биг бенду из шездесетих година прошлог века. Тај бенд је спојио јужноафричке џез музичаре и ведете британске фри џез сцене у музици са снажним утицајима Чарлса Цхарлеса Мингуса, Сана Раа, и наравно јужноафричке традиционалне музике.

 У актуелној подмлађеној постави Brotherhood and Sisterhood, која броји 13 чланова и чланица, окупио је махом немачке фри џез прволигаше попут Франка Гратковског, Зилке Еберхард, Гебхарда Улмана, и многих других. Лидерску улогу поделио је са музикологом и саксофонистом Рејмондом МекДоналдом, с којим је проучио архивске материјале и на основу њих креирао махом нову ауторску музику. Овај биг бенд на прави начин остварио је омаж постави из шездесетих, доносећи веома ведар микс блуза, госпела, и јужноафричке музике, са најбољим моментима европског фри џеза од седамдесетих до данас.

 

Аутор: Никола Марковић

  

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару