Читај ми!

Светске музичке позорнице

Репродуковаћемо снимак концерта одржаног 12. априла ове године у Аудиторијуму Француског радија у Паризу, из серијала Премијум концерти Еурорадија, који нам је уступљен посредством међународне размене. Ово је трећи, завршни концерт из циклуса који су диригент Мико Франк и чланови Филхармонијског оркестра Француског радија посветили остварењима Јана Сибелијуса. Слушаћете Сибелијусове три симфоније: Пету, Шесту и Седму.

Када је марта 1915. године Сибелијус отпутовао у Гетеборг, где је са великим успехом представио Океаниде, додатан подстрек за рад добио је од Владе Финске, која је, у част композиторовог педесетог рођендана, поручила симфонију. Првобитна партитура ове симфоније, пете у његовом опусу, настала је 1915, а потом је 1916. и 1919. године Сибелијус дело ревидирао у верзију која се изводи и данас. Оригиналну партитуру 8. децембра 1915. године премијерно је интерпретирала Филхармонија из Хелсинкија под композиторовом управом, док је коначну верзију симфоније, у извођењу ових уметника, публика имала прилику први пут да чује на концерту одржаном 24. новембра 1919. године у Хелсинкију.

Шесту симфонију у де молу, опус 104 Сибелијус је писао у периоду од 1914. до 1923. године и посветио Вилхелму Стенхамару. Иначе, премијерно извођење Шесте симфоније уприличено је 19. фебруара 1923. године када је Филхармонијом из Хелсинкија дириговао сам композитор.

Занимљиво је истаћи да су у пероду од 1917. до 1924. године Сибелијусова дела доживела топао пријем на концертима у Данској, Норвешкој и Енглеској. Марта 1924. у Стокхолму композитор је дириговао извођењем Седме симфоније у Це дуру, опус 105, коју музиколози убрајају у ред његових ремек-дела, а након концерта који је септембра исте године одржао у Копенхагену, одликован је и Витешким орденом Данске. Том приликом је и последњи пут јавно наступио.

 

Уредница: Ирина Максимовић Шашић

 

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару