Оперски свет Марка Колтелинија

Одломци из опере "Пирам" и "Тизба" Јохана Адолфа Хасеа. У току септембра пратићете циклус којим обележавамо 300. годишњицу рођења италијанског либретисте Марка Колтелинија, једног од водећих актера у реформи италијанске озбиљне опере шездесетих и седамдесетих година 18. века.

Рођен 4. маја 1724, у Монтепулчану, Колтелини је најпре живео и радио као издавач у Ливорну, где је био близак енглеској аристократији, захваљујући чему је почетком педесетих година 18. века посетио Енглеску у пратњи грофа од Есекса. Управо је у Колтелинијевој издавачкој кући у Ливорну, 1755. године, објављен утицајни Есеј о опери Франческа Алгаротија, врсна, промишљена и заокружена критика тадашњег стања у жанру италијанске озбиљне опере. Као и већина његових савременика, Алгароти је сматрао да метастазијевска либрета не допуштају развој опере као уметности сценског спектакла, те је лек за оперу серију видео у угледању на француску лирску трагедију. Увођење елемента француске опере, попут елаборираних хорова, балетских дивертисмана и веће улоге оркестра, као што је и Алгароти увидео, морало би да буде праћено и променама у институцији опере.

Након једног либрета који је написао за Ливорно, прилика за Колтелинија да се стваралачки укључи у напоре реформе италијанске опере указала се у Бечу, где је од 1763. године био ангажован као дворски песник. Кроз сарадњу са композиторима Томазом Траетом, Кристофом Вилибалдом Глуком, Ђузепом де Мајом, Јоханом Адолфом Хасеом и другима, Колтелини је добио прилику да понуди своје виђење реформе, у коме се задржава централно место солистичке арије, као и високо естетизован поетски израз, те које је стога било значајно другачије како од Калцабиђијевог, који је водио ка разградњи арије, тако и од виђења Матије Верација, импресарија и либретисте на двору у Манхајму, који је водио засићењу оперског текста сценским спектаклом.


Аутор: Срђан Атанасовски

Уредница: Сања Куњадић

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи