Фестивал Промс 2024

Репродуковаћемо снимак концерта одржаног 30. јула у Ројал Алберт холу у Лондону чиме започињемо наш редован циклус у којем ћемо наредних месеци представити ексклузивне снимке концерата одржаних у оквиру овогодишњег серијала Летњи фестивали Еурорадија, а који су нам уступљени посредством међународне размене.

Слушаћете наступ чланова Филхармоније Би-Би-Сија под управом Николаса Колона и уз суделовање вокалног ансамбла Свинглс, као и пијанисте Стивена Озборна и Синтије Милар на Мартеноовим таласима. У првом делу емисије чућете премијеру композиције Дивне ситнице Ане Клајн, која је писана по поруџбини Би-Би-Сија и специјално за Промс. Композиторка је представила седам песама Емили Дикинсон, истакнуте америчке песникиње чији обиман опус, иако за њеног живота није у целини објављен, обухвата преко хиљаду песама у којима се бавила темама смрти, бесмртности, љубави, вечности, а оне се појављују и у писмима које је слала својим пријатељима. Наиме, Ана Клајн је одабрала фрагменте поезије које је Емили Дикинсон писала на комадићима папира и ковертама, а наслов дела преузет је из факсимилног издања њених рукописа који је објављен 2013. године. Поводом премијерног извођења, композиторка је истакла следеће: „Већ годинама сам очарана поезијом Емили Дикинсон и инспирисана њеним снажним уметничким језиком, сликама и пажљивом употребом интерпункције и великих слова. Ови елементи се на један органски начин преносе у музику, док вас њено задивљујуће обликовање речи уводи заправо у њен мистеризони, веома дубоки унутрашњи свет”. Дело је компоновано за вокални ансамбл Свинглс и оркестар, заправо проширени оркестар пошто се оркестарски партови модификују или појачавају у реалном времену употребом електронике, коју је реализовала са дизајнером звука Џодијем Елфом који је креирао прилагођени софтвер за обраду звука уживо.

Други део концерта испунила је Турангалила симфонија Оливијеа Месијана, монументално дело чије су основне теме љубав и смрт. Ово је једино симфонијско остварење у Месијановом опусу, а писано је између 1946. и 1948. године по поруџбини славног Кусевицког за Бостонски симфонијски оркестар, који је ово дело требало и премијерно да диригује. Међутим, услед болести, на премијери уприличеној 2. децембра 1949. у Бостону Турангалила симфонију је дириговао тада млади Ленард Бернстајн који је посебно био заслужан за његову потоњу промоцију. Том приликом деоницу клавира интерпретирала је Ивон Лорио, будућа Месијанова супруга, док је Жинет Мартено изводила деоницу на Мартеноовим таласима, електронском инструменту који је 1928. направио њен брат Морис Мартено.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи