Читај ми!

Век хармонике

Композиције за хармонику Артура Акшчелијана, Викинтаса Балтакаса и Петера Махајдика.

На почетку емисије слушаћете Кирије елеисон за флауту, обоу, хармонику и контрабас, јерменског аутора Артура Акшчелијана. Ово остварење је настало 2007. године у знак сећања на композитора Ђерђа Лигетија. Изводи ансамбла Пре-Арт.

Потом, чућете и Уроборос – први циклус, литванског аутора Викинтаса Балтакаса. Овај троделни комад назван је по змији Уробор, односно Уроборос која једе сопствени реп, а која је антички симбол вечности. Композитор користи редуковани звук, али у исто време показује како такав материјал може бити богат и узбудљив. Композиција Уроборос је заснована на хроматским секундама, а слушаћете је у интерпретацији ансамбла Клангфорум из Беча, којим диригује Јоханес Калицке.

У последњем сегменту емисије слушаћете композиције Петера Махајдика. Као једно од значајнијих дела овог словачког композитора издваја се Концерт за две хармонике и оркестар. Снимак са премијерног извођења овог дела 2009. године добили смо љубазношћу аутора, а слушаћете га у интерпретацији ансамбла Ако Дуо и Филхармоније Поморја из Бидгошча. Диригент је Александар Греф. Одмaх након тога, чућете композицију Амидах, коју ће извести ансамбл Жена са бувом, чији су чланови Ивета Владикова – сопран и ксилофон, Бланка Палвовићова – виолина и Марија Шабакова – хармоника.

Уредник: Марија Вуковић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи