Читај ми!

Имагинарна едиција

Теодор Адорно: Религијски медијум (2)

У овом циклусу, до петка 9. августа можете пратити трећи део Адорнове књиге „Психолошка техника радијских обраћања Мартина Лутера Томаса”, написане 1944, а први пут објављене 1975. године у ауторовим сабраним делима.

У јуну 1944. године, у Сан Франциску је у организацији Америчког јеврејског комитета одржан симпозијум о антисемитизму, на којем је Теодор Адорно представио резултате своје анализе радијских наступа Мартина Лутера Томаса, калифорнијског проповедника из тридесетих година XX века и оснивача једне од најпознатијих профашистичких верских организација на западној обали САД. У својој анализи транскрипата Томасових радијских обраћања својим следбеницима, а још више потенцијалним следбеницима, Адорно разоткрива типична реторичка средства, односно психолошке технике убеђивања којима се демагошки служе анти-демократски пропагандисти и агитатори.

У трећем делу књиге, насловљеном „Религијски медијум”, Адорно разматра карактеристичне аспекте Томасове „теологије”, сматрајући да прагматична вредност таквих разматрања лежи, пре свега, у могућности да се разјасни позадина Томасове психолошке технике. Према Адорновим речима, религија је „оно што његовим говорима даје карактеристичну боју” и представља „заштитни знак по којем се он може разликовати од конкурената. Као свештеник, [Томас] може деловати као стручњак који промовише специфичне интересе одређене групе. Основна идеја целог тог оквира јесте да се апелује на људе ортодоксних и чак фанатичних верских опредељења, углавном на протестантске фундаменталисте, да би се њихов верски жар трансформисао у политичко-партијску припадност и подаништво. И управо та трансформација, а не мање или више застареле Томасове религиозне доктрине, јесте оно због чега вреди размотрити његове теолошке манипулације”.

Али, постоји и други разлог због којег треба обратити посебну пажњу на религиозни аспект Томасове пропаганде. Адорно, наиме, сматра да је специфичан феномен модерног антисемитизма у хришћанству укорењен много дубље него што то изгледа и да „антисемитске идеје, које свуда врхуне у фашизму, не би могле испољити тако снажну привлачност да немају снажне изворе [...] у самој хришћанској цивилизацији”, те да анализа Томасових „теолошких трикова може открити специфична, иако делимично несвесна историјска сећања која антисемитски агитатор призива у живот”.

Превод с енглеског: Алекса Голијанин
Текст чита: Александар Божовић
Уредник: Предраг Шарчевић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару