Музика вива

Композиције савремених словеначких аутора објављене на албуму под називом „Дивертименти”.

Према речима Клемена Хвале „извођење дела словеначких композитора и подршка стварању нових остварења за камерни гудачких састава једна је од темељних активности Камерног гудачког оркестра Словеначке филхармоније. У двадесет пет година деловања овај ансамбл је извео највећи део репероатра словеначих композитора и поручио преко педесет нових остварења од домаћих и иностраних композитора. Дела која су објављена на овом издању, под називом „Дивертименти” настала су као поруџбине ансамбла за њихов концертни серијал под називом „Хармонија сфера”, који је током осамнаест година организован у сарадњи са Националном галеријом у Љубљани. Петнаесто издање овог серијала, имало је поднаслов „Дивертименти” јер је идеја била да забави и разоноди слушаоце и извођаче ових музичких дела, уз класична остварења у овом жанру”, објашњава аутор програмске књижице која прати ово издање из 2019. године, Клемен Хвала.

На почетку емисије чућете композицију „Overhead” Вита Жураја, данас професора композиције и музичке теорије на Музичкој академији у Љубљани. Композиција је била Журајево прво дело написано током једногодишњег резиденцијалног боравка у престижној Вили Масимо – Немачкој академији у Риму. Његов боравак започео је током летњих месеци, те је инспирацију пронашао у једној од вечитих „напасти” током летњих ноћи, комарцима. Како Журај наводи, сетио се речи Далај Ламе који је рекао „ако икада помислите да сте исувише мали како бисте променили свет, покушајете да спавате у соби са комарцем”. Једно од решења проблема са овим инсектима, Журај је видео у електричној справи, налик тениском рекету, чије су жице под малим струјним напоном и која служи да се комарци убију. Назив композиције потиче од снажног ударца у тенису, под називом „оверхед”, а поред звучних евокација овог ударца, партитура обилује најразличитијим текстурама, пицикато ефектима, евоцирањем лета комараца, као и повременим упливом звука металних звончића, које свирају чланови гудачког оркестра.

Потом ћете у емисији чути Капричо за виолончело и гудачки оркестар Нине Шенк, једне од најуспешнијих словеначких ауторки средње генерације. Композиција написана 2016. године, замишљена је као виртуозно и технички захтевно дело, у којем солиста треба да искаже своје умеће брзим променама артикулације и динамике. Поред тога, ауторка је била инспирисана Капричом за виолину и оркестар Кшиштофа Пендерецког, те је „омаж” композитору инкорпорирала у валцер, у завршном делу композиције. Наиме, Пендерецки у свом Капричу изнова прекида наступ солисте учесталим појавама валцера у оркестру, уносећи дозу хумора и ведрине у иначе захтеван музички ток. Шенкова је своје виртуозно дело посветила виолончелисти Игор Митровићу и Камерном гудачком оркестру Словеначке филхармоније.

У својој композицији „Контра бас” Томаж Бајжељ покушава да пронађе „солистички глас” овог најдубљег гудачког инструмента. Коришћење експресивних техника, као што су пициакто, рикошет или свирањем флажолета, али и контрастим музичким материјалом који има распон од виртуозних пасажа до кантабилних фраза, он намеће ову деоницу као супериорну у односу на остале инструменте у ансамблу.

До краја емисије ћућете и дело најмлађег од четири композитора заступљених на овом издању. Реч је о остварењу „Дивертиламенто” Матеја Бонина, компонованом за хармонику и гудачки оркестар. Назив композиције открива и Бонинов концепт, који се заснива на комбиновању лаганог дивертимента и тужне ламентације, коришћењем ових контрастних расположења као поректачке снаге за развој музичких идеја. Према речима Бонина „поделио је гудаче у мање или веће формације које допуњују или смењују. Саме по себи оне су компактне формације и никада се не уједињују у комплетан гудачки оркестар”. Ову композицију Бонин је посветио хармоникашу Луки Јухарту и Камерном гудачком оркестру Словеначке филхармоније.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару