Читај ми!

Сублимне фреквенције

Представићемо јужнокорејску уметницу Херхумс.

Ова кантауторка је некада наступала под псеудонимом greenblue, а под именом Херхумс је до сада објавила два студијска издања и један EP. Ствара у свету амбијенталног, психоделичног фолка, а препознатљива је по сведеном, медитативном звуку, сложеним вокалним деоницама, изузетно једноставним аранжманима и економичном инструментаријуму. Активно сарађује са једним од најпознатијих јужнокорејских продуцената и кантаутора који наступа под именом Mid-Air Thief.

На почетку емисије пратићете нумере са овогодишњег албума To Save us All уметнице Херхумс. Критичари ово издање описују као „нежни пљусак у пролеће”, а карактерише га умирујућа, меланхолична атмосфера, арпеђа на клавиру и гитари, сведена гудачка пратња, уз прогресивна, често непредвидива хармонска решења, које предводи сањиви вокал ове јужнокорејске кантауторке. Може се рећи да је заштитни знак ове уметнице третман вокала, односно наслојавање више канала којима се постиже готово хорски звук. Такође, у односу на претходно изадње које ћете слушати у другом делу емисије, албум To Save us All се одликује нумерама знатно проширеног динамичког опсега.

Албум Humming in Chaos, објављен је 2022. године. Овај албум је стилски још разноврснији, те делује као да је ауторка још увек тражила прави израз. Ове нумере су такође, мирне, медитативне, вокално очаравајуће, а интересантно је приметити сучељавање различитих стилских одлика те на пример, на фону клавира свираног у маниру модерне класике јавља се бубњарска деоница са џезираним чинелама, док глас Херхумс изводи мелодију налик развијеној поп песми.

Уреднице Јелена Дамјановић и Сања Куњадић

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије