Читај ми!

Антологија српске музике

Представљамо композиције Јосипа Калчића, аутора који је припадао модернистичком усмерењу југословенске и српске музике друге половине XX века. У емисији ћете, пре свега, чути композиције у којима је показао свој пробој према новим технологијама тог доба - као што је тејп музика или електроника, које су добиле и признања стручне заједнице тадашње Југославије. То су Три покрета за симфонијски оркестар, Анаграм, Phonochromia, Дубоки до и Шест минијатура за клавир.

Калчић је рођен 1912. године у близини Марибора, а школовао се у Љубљани и Загребу. После искуства у Другом светску рату, у којем је због својих веза са члановима НОБ-а, био једно време интерниран у логорима Стара Градишка и Јасеновац, овај аутор се 1950. године трајно настањује у Београду. Његова активност је пре свега везана за Радио Београд, где постаје руководилац музичког сектора, односно главни уредник музичког програма све до 1963. године. Објављао је и бројне друге музичко-друштвене функције, попут председника Музичке комисије Југословенске радио-дифузије. Јосип Калчић је преминуо у Београду 1995. године.

Овај аутор се композиторском позиву окренуо релативно касно, шездесетих година прошлог века, али је одмах започео потрагу за савременим, модернистичким изразом, не плашећи се откривања нових медија, форми и технологија. Калчић је уз Владана Радовановића, Александра Обрадовића и Лудмиле Фрајт, био један од пионира музике за траку у нашој средини, створивши неколико иновативних дела у овом пољу као што су Анаграм и Phonochromia.

Калчићево остварење Дубоки до је чисто електронско дело, реализовано 1975. године у Електронском студију Радио Београда, коришћењем уређаја И Ем Ес Синти 100. У овом остварењу посебно плени евоцирање каквог "природног" пејзажа уз помоћ аналогног синтисајзера - на пример поја птица, звука звона или карактеристичних секундних трења наше традиционалне музике, тако да би се могло рећи да Калчић ствара једну врсту "радиофонског" дела које то није.

Композиција Три покрета за симфонијски орекстар добила је прву награду Бемуса 1976. године. Енрико Јосиф у свом осврту на ово дело које је емитовано на таласима III програмa Радио Београда, 12. новембра 1976. годину записује на свој карактеристичан начин: "..."Покрети" као да собом носе далеке призвуке певања, које се у трећем ставу сакупљају у једно ново и чудно кантабиле гудача. Као ни у једном делу до сада Јосипа Калчића, та унутрашња повезаност Покрета усредсређује се ка неком имагинарном средишту, а то је музика која и гори, и пева и говори, и што се више слуша нараста у нашем осећању и сећању".

Уредница: Ксенија Стевановић

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару