Читај ми!

Студије и огледи

Бојан Јовановић: Антропологија бола (2)

У овом циклусу, до петка, 3. маја, можете пратити четири есеја из рукописа нове књиге Бојана Јовановића, у којима овај аутор тумачи различите аспекте бола сагледавајући их у контексту њиховог значаја за адекватно разумевање позиције савременог човека.

Иако се сматра добро познатим, будући да га је свака особа искусила током живота, бол, према Јовановићевом мишљењу, није и спознат на одговарајући начин. Однос према сопственом болу, али и према болу других, одредница је етичности као духовне вертикале човековог постојања, а њено одсуство, или пак симулирање важности морала, има за последицу стварање друштва „морално упокојених”.

Сагледавањем како индивидуалних болних искустава, тако и карактеристичних трагичних догађаја, аутор упућује на шири социокултурни контекст њиховог патолошког порекла, наглашавајући значај „повишене свести [човека] о сопственим самоисцељујућим потенцијалима”. Допринос таквом освешћивању су и ови огледи, у којима су изложени резултати ауторовог досадашњег проучавања феномена бола. Циклус је сачињен од четири тематски различито дефинисана текста – „Искуство трауматичног рођења”, „Животна вредност негативног искуства”, „Природно и културно превазилажење трауме: заборав и опроштај” и „Реалност космичког бола” – које обједињује настојање за целовитим антрополошким сагледавањем тог најнепријатнијег људског осећаја, и у том смислу могу се схватити као прилог заснивању посебне дисциплине – антропологије бола.

Текст чита: Александар Божовић
Уредник: Предраг Шарчевић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара