Читај ми!

Век хармонике – Албум „Душа”

Емисију смо посветили делима Астора Пјацоле, чије је име постало синоним за танго. Његове композиције, објављене на албуму „Душа”, слушаћете у интерпретацији Квартета Суарез Паз. Ово издање објавила је дискографска кућа Да Винчи класикс 2022. поводом обележавања стогодишњице од рођења чувеног аргентинског композитора, али и као омаж Фернанду Суарезу Пазу, који је преминуо 2020. године.

Љубав према тангу и бандонеону Пјацола је развијао још од дечачких година када је са породицом живео у Њујорку. По повратку у Буенос Ајрес, са непуних двадесет година, почео је да свира у једном од најчувенијих аргентинских танго оркестара, као и у многобројним ноћним клубовима. Управо у овом периоду почео је и да експериментише са традиционалним танго обрасцима стварајући револуционарни музички покрет, познат као нови танго, односно tango nuevo, који је у себи носио и елементе џеза и класичне музике, од барокних композитора до Стравинског и Бартока.

Нови танго Астора Пјацоле карактеришу комплекснији ритмички обрасци, богатија хармонија и контрапунктска текстура, а неретко и присуство електричних инструмената. Тајнама танга, како је сам истицао, научио га је сам град Буенос Ајрес односно његове улице и задимљени кабареи испуњени обичним људима. Био је свестан и утицаја класичног образовања које је стекао са својим професорима Нађом Буланже и Албертом Хинастером, који су му помогли на почетку каријере.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво