Читај ми!

Ускршња недеља Еурорадија

Репродуковаћемо снимак концерта који је забележен 28. јануара у Цркви Наше Госпе, односно лутеранској Катедрали у Копенхагену, а уступљен нам је посредством међународне размене.

На програму су била остварења тројице француских композитора: Шарл-Марије Видора, Луја Вјерна и Габријела Фореа, а изводили су их солисти и чланови Данског националног концертног хора под управом Карстена Сејер-Хансена, кантора Катедрале у Копенхагену. Суделовао је оргуљаш Марк Бауман, чијом је интерпретацијом Видорове Токате из Оргуљске симфоније у еф молу, број 5 започео концерт. Након тога изведена су два остварења: композиција Tantum ergo Луја Вјерна из 1886. године, који је иначе био студент Шарл-Марије Видора, а потом и Кантик за Жана Расина, опус 11 Габријела Фореа, младалачко композиторово остварење из 1865. године.

Окосница овог концерта био је Фореов Реквијем у де молу, опус 48, једно од дела изузетне лепоте које је композитор писао између 1887. и 1890. инспирисан људском вером у вечност, да би коначну верзију партитуре, обликовану у седам ставова, завршио 1900. године. Уз топао пријем публике прва верзија дела премијерно је изведена 1888. године у Цркви Мадлен у Паризу, а успех који је Реквијем временом постигао у блиској је вези и са Фореовим ранијим остварењима овог жанра, попут Кантика Жану Расину, неколико мотета, као и дирљиве Мисе из 1881. године.

Аранжман Фореовог Реквијема који ће заокружити емисију потиче из пера Дејвида Хила, енглеског хорског диригента. Наиме, Хил је 2014. оргуљски парт Фореове партитуре поделио уневши у њега деонице виолине, виолончела и харфе. Уз чланове Данског националног концертног хора, оргуљаша Марка Баумана наступили су и: виолинисткиња Тереза Ла Кур, виолончелиста Рихард Круг и харфиста Закари Хачер, који су иначе чланови Данског националног симфонијског оркестра. Солистичке деонице интерпретирали су Елберт Мос Педерсен, дечак-сопран, члан Копенхагенског Хора дечака, као и баритон Јакоб Солберг Мисков.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво