Читај ми!

Жене у музици – Валери Мило

Канадска харфисткиња Валери Мило изводи дела Анријет Реније, Марсела Турнијеа, Паула Хиндемита, Карлоса Салзеда и Феликса Годфроа. Снимци су са албума „Aquarelles¨ и „Revelation” које је издавачка кућа Аналекта објавила 2009. и 2012. године.

Критичари Валери Мило описују као „веома префињену уметницу чије интерпретације краси беспрекорна техника, снажан стил музицирања, али и однос који гаји према харфи и њеном промовисању”. Након што је 2008. окончала студије на Конзерваторијуму за музику у Монтреалу, у класи Каролин Лизот, почела је да осваја бројне конкурсе и такмичења. Најпре је овенчана наградом Prix d’Europe, као прва харфисткиња која је добила ово одликовање након готово једног века, а оно јој је омогућило да у Њујорку настави специјалистичке студије код Рите Констанци. Потом је исте, 2008. године добила награду за најбоље извођење дела савремених канадских аутора на Међународном такмичењу харфиста у Паризу. Занимљиво је да су је 2009. Француски радио, Радио Романске Швајцарске, Белгијски и Канадски радио једногласно прогласили за најбољу младу солисткињу која својим умећем свирања харфе показује не само музичке карактеристике дела која изводи, већ и могућности својствене инструменту, његову резонанцу, звучне особености и контрасте, као и посебне ефекте које је могуће остварити на харфи.

Валери Мило је данас активна као солисткиња и камерна музичарка; њени концерти широм света топло су прихваћени, док свој предан педагошки рад обавља на Конзерваторијуму за музику у Монтреалу. Из биографије ове уметнице као занимљив издваја се и податак да је покренула циклус Harpenning, којим кроз концертне наступе и бројне радионице које води, промовише овај инструмент и утиче на позиционирање харфе као солистичког концертног инструмента. Иначе, Валери Мило музицира на харфи „Аполонија”, италијанског градитеља Виктора Салвија.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво