Читај ми!

Научни скупови

Танасије Маринковић: Уставни идентитет социјалистичке Југославије

У емисији Научни скупови можете слушати снимке са конференције „Социјалистичко право у Југославији 1945–1990”, која је одржана од 29. новембра до 1. децембра на Правном факултету Универзитета у Београду. У шестој емисији овог циклуса можете пратити излагaње Танасија Маринковића „Уставни идентитет социјалистичке Југославије”.

Под уставним идентитетом се подразумева скуп фундаменталних одлука које утемељују и устројавају политички и друштвени систем једне државе. На првом месту, то је питање вредности које одређују дату политичку заједницу. Уставни идентитет, као нормативна и динамичка категорија, представља оно по чему се та политичка заједница издваја у односу на друге себи сличне заједнице и оно по чему се она разликује од своје сопствене предуставне прошлости, као и од свога политичког идентитета, као фактичке појаве. Настала у Другом светском рату, из партизанског покрета предвођеног Комунистичком партијом, социјалистичка Југославија је вредносно почивала на марксистичко-лењинистичким идеолошким поставкама. Међутим, њен уставни идентитет је одражавао особености те Југославије у односу на њој претходећу Краљевину Југославију, али и друге државе социјалистичког блока, након сукоба Тита и Стаљина 1948. године, као и супротстављена схватања самог југословенског руководства о томе каква треба да буде та држава. У том смислу, уставни идентитет социјалистичке Југославије се може поделити на два периода, чију вододелницу чине Кардељеви уставни амандмани од 1971. године, којима је политички претходило уклањање Ранковића из партијског и државног врха на Брионском пленуму 1966. године. У првом периоду доминирала је парадигма „партизанског југословенства”, која се огледала у концепту централизоване социјалистичке федерације Југословена; док је у другом дошло до пражњења социјалистичке Југославије не само од централизујућих и федеративних елемената већ и од њене југословенске супстанце, што је довело до њеног претварања у „савез суверених социјалистичких република”. Танасије Маринковић ће посебну пажњу посветити анализи историјских, спољних и унутрашњих политичких фактора који су довели до поменутог обликовања уставног идентитета социјалистичке Југославије.

У сутрашњој емисији можете слушати излагање Вука Цуцића „Управно право у социјалистичкој Југославији: постојана клисурина или ломљиви дуб”.

Уредница циклуса Тања Мијовић.

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се