Читај ми!

Научни скупови

Милош Здравковић: Правна култура социјалистичке Југославије

У емисији Научни скупови можете слушати снимке са конференције „Социјалистичко право у Југославији 1945–1990”, која је одржана од 29. новембра до 1. децембра на Правном факултету Универзитета у Београду. У четвртој емисији овог циклуса можете пратити излагaње Милоша Здравковића „Правна култура социјалистичке Југославије”.

Степен развитка правне културе одређен је, шире посматрано, нивоом политичке културе једног народа. Политички културни модел је и сам део националног културног обрасца, који представља скуп општеприхваћених и практикованих друштвених вредности. Национални културни образац формирају различити фактори: историјски развој једног народа, религијски утицаји, геополитички односи, привредни развитак, општи ниво образовања, устаљене традиције, географски и климатски услови. Сви ови и бројни други фактори, кроз своје дуготрајно деловање, обликују свест једне нације, односно њен културни модел. Велика већина појединаца који чине један народ следи прихваћене вредности и према њима се управља, док скуп тих вредности представља културни модел, као устаљену друштвену па-радигму. Историјска анализа и анализа основних правних докумената из периода обе Југославије, показује да се таква парадигма обликује у веома дугом временском периоду и да је њена брза и коренита промена немогућа. Како објашњава Милош Здравковић, без обзира на обим извршене трансформације у политичкој и економској сфери након завршетка Другог светског рата (промена облика владавине, политичког режима, државне организације и државне власти, али и темељна промена економских и својинских односа), устаљени културни обрасци су, у основи, преживели. Изостанак гарантовања и делотворне заштите индивидуалних вредности (личне и професионалне слободе, политичких права, приватности, својине и тако даље) у односу на колективне (попут реда, мира и безбедности), постојање политичког монизма насупрот плурализму, подређени положај судске власти у односу на друге две, недостатак организационе и персоналне независности судства, али и схватање самих судија о својој функцији у оквиру државно-правног система, откривају степен правне културе југословенског социјалистичког друштва.

У сутрашњој емисији можете слушати излагање Марка Божића „Маркс за катедром: образовање правника у социјалистичкој Југославији, случај београдског Правног факултета”.

Уредница циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се